Баржа з боєприпасами на дні Ягорлицької затоки не дає спокою херсонським рятівникам

6 лет назад 0

Прямо-таки приголомшуючими стали у жовтні минулого року результати огляду піротехніками і водолазами ДСНС України самохідної баржі, знайденої дайвером в Ягорлицькій затоці Чорного моря.
Всі три об'ємистих трюми судна, що лежить на глибині близько восьми метрів ще з часів Другої світової війни, виявилися доверху забиті артилерійськими снарядами калібру 45 і 150 міліметрів, а також донними мінами, частково засипаними шаром мулу і піску, повідомляє t.ks.ua.
Підрахувати точно, скільки їх там, фізично неможливо, проте рахунок йде на багато тисяч.
І в цьому проблема: швидко підняти все і знешкодити на суші наявними силами аварійно-рятувального загону спецпризначення фізично не вдасться — потрібна організаційна і технічна допомога, додаткове фінансування.
Підривати баржу в море теж вкрай небезпечно: вибух такої кількості тротилу завдасть величезної шкоди екології Ягорлицької затоки, яка служить середовищем проживання рідкісних видів риб, молюсків та інших водних мешканців.
Та й воронка на дні утворюється не менша, ніж при вибуху якого-небудь ядерного заряду середньої потужності, на що рятувальники піти не можуть.
Тому долю злощасної баржі доведеться вирішувати обласній владі, а то і на рівні держави.                                        

 

Сьогодні начальник ГУ ДСНС області розпоівв про обговорення цього питання у Голопристанській РДА.

Сергій Чорний У Голопристанській районній державній адміністрації відбулося засідання районної постійної комісії з питань ТЕБ та НС. Спершу розглядалося питання щодо необхідності узгодження заходів по знищенню вибухонебезпечних предметів часів Другої світової війни із судна, затопленого у Ягорлицькій затоці. Головуючий повідомив присутнім,  що попередньо вже обговорено план заходів по розмінуванню на території Голопристанського району. Зокрема, проведено огляд решток затопленого судна відділенням підводного розмінування та спеціальних водолазних робіт аварійно-рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС області. 

Серед решти багатьох питань розглядалося питання щодо створення підрозділів місцевої пожежної охорони на території Голопристанського району.  про це і доповідав начальник місцевого райвідділу ГУ ДСНС області.

 

Фото: Сергій Чорний