Кросовер у Херсоні спалили заради спецоперації?

3 года назад 0

У середу, 31 березня, в ГУНП повідомили про підпал автівки заступника начальника Херсонського райупраління поліції і про затримання гарячими слідами трьох підпалювачів. Втім, вже ввечері наступного дня з’являється ще одна гучна заява – все це була спецоперація… Як на своїй сторінці у Фейсбук повідомив начальник ГУНП в Херсонській області Олександр Прокудін, постраждало не авто поліцейського, а підставне. На машину такої ж марки і кольору почепили номерний знак із тієї, на якій їздить правоохоронець. Кросовер ночував на території комунального автопарку, де й стався підпал. За інформацією «Нового дня» спалили «євробляху».

Навіщо ж все це було потрібно? У поліції запевняють, що проводили негласні розшукові дії. Бо раніше дізналися про наміри помсти заступнику начальника Херсонського райуправління поліції, шляхом знищення його авта.

«Проведення в нашому місті складної спецоперації ми вирішили виставити на загал як просто злочин — підпал службового авто, передбачувано очікуючи від громадян шквал негативу. Минув певний час і зараз уже я можу розкрити деякі подробиці. Херсонські оперативники отримали інформацію про те, що невідомі особи з метою особистої помсти та залякування працівника поліції готуються до пошкодження його особистого майна, зокрема — підпалу автомобіля», — пояснив Олександр Прокудін.

Спецоперацію проводили Департамент карного розшуку, Головне слідче управління Нацполіції України, спільно з ГУНП в Херсонській області із залученням спецпідрозділу КОРД. Процесуальне керівництво здійснював Офіс Генерального прокурора. Трьох раніше засуджених затримали на місці підпалу, вночі. 

Фігуранти вивели на організатора та замовників злочину, які перебувають за кордоном. За даними Нацполіції, підпал автівки офіцера, представника керівного складу райуправління, замовили двоє братів, які перебувають у міжнародному розшуку і координували дії виконавців не з  України. Їх ще підозрюють в організації двох резонансних злочинів – замовного вбивства бізнесмена Ігоря Пащенка, яке сталося в квітні 2018 року, та спроби вбивства двох підприємців у червні того ж року. Останні залишилися живими,  через те, що кілерів поліція затримала раніше, попередивши вбивство. Обидва злочини ймовірно замовили добре відомі в кримінальних колах брати К. з Херсона, яких вже давно розшукує Інтерпол. 

Щодо затриманих виконавців замовного підпалу автівки. Вчора Печерський суд м. Києва обрав їм запобіжний захід. Усіх трьох відправили під варту з можливістю внесення застави. При бажанні вийти звідти вони зможуть, внісши 600 тисяч, 350 тисяч і 300 тисяч гривень відповідно.

Марина САВЧЕНКО.