На лівобережжі Херсонщини зафіксовано спалах сказу тварин

3 месяца назад 0

На території Голопристанської та Скадовської громад тимчасового окупованої Херсонщини зафіксовано спалах сказу тварин.
Про це підконтрольному окупаційній владі телеканалу “Таврія” повідомив окупаційний заступник начальника відділу внутрішнього ветеринарного контролю та нагляду Південного міжрегіонального управління Россільгоспнагляду Максим Дьомін.
За його словами, джерелом поширення сказу є бродячі та дикі тварини.
Також Дьомін заявив, що у зв’язку зі спалахом сказу, на території заповідника Асканія-Нова були проведені профілактичні заходи. Які саме – він не уточнив.
Зазначимо, сказ – це гостре особливо небезпечне вірусне захворювання усіх теплокровних тварин і людини, спричинене нейротропним вірусом сказу. Характеризується розвитком своєрідного енцефаліту зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи і завжди закінчується смертю. Джерелом збудника сказу є хворі тварини, які виділяють вірус зі слиною. Основний шлях проникнення вірусу в сприйнятливий організм через пошкодження шкіри і слизових оболонок внаслідок укусів, ослинення та подряпин.
У квітні 2023 року на території села Червоний Яр Бериславського району було введено карантин у зв’язку з виявленням випадку захворювання на сказ.