На Олешківському напрямку росіяни намагалися створити ефект вуличних боїв

3 месяца назад 0

Російська окупаційна армія на Олешківському напрямку намагається створити ефект вуличних боїв, щоб, зокрема, тримати в напрузі місцеве населення на окупованих територіях.

Про це повідомила начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України полковник Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону 31 січня 2024 року.

«Ворог застосовує різного роду провокації. Зокрема, так звану вуличну стрілянину на Олешківському напрямку, яка була покликана створити ефект вуличних боїв. Вони намагалися обстрілювати і мирне населення, і так званий дружній вогонь собі дозволяють в умовах, коли немає злагодженості підрозділів»,  — зазначила вона.

За її словами, це створює додаткові ускладнення повсякденного життя в населення, яке опинилось у тимчасовій окупації.

«Створюються додаткові контрольно-пропускні пункти, блокпости, на яких посилюється перевірка документів. До речі, документи, вилучаючись для перевірки, миттєво обмінюються на російське громадянство. Таким чином окупанти готують електорат для майбутніх квазівиборів», — підкреслила Наталія Гуменюк.

Крім того, говорячи про ситуацію на півдні, вона повідомила, що ворог активізувався.

«І цієї бойової доби застосував 10 штурмів у нашому напрямку. Успіху, як і раніше, не мав. Ну, що робити, любить наш ворог свої традиції. І ми їх продовжуємо підтримувати у цьому», — зазначила речниця.

За її словами, росіяни військову техніку не застосовували: «Це були піші штурми, піхотна робота. І втрати на тому самому рівні. 70% штурмової групи поверталися у вигляді санітарних втрат або не поверталися зовсім».

Також ворог намагається тримати інтенсивність застосування FPV-дронів на рівні від 30 до 70 одиниць за бойову добу, додала полковник.

«Це дуже потужно, дуже щільно. Але наша протидія їм досить ефективна — половину вдається нейтралізувати. Різними способами: від вогневого до радіоелектронної боротьби»,  — зазначила Наталія Гуменюк.

Як повідомляла АрміяInform, в операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» триває зведення фортифікаційних споруд та інженерних загороджень.