Рішення Новокаховської міськради апеляційний суд визнав протиправним

3 года назад 0

“Слугам народу” на закони наплювати.

Прийняте 4 березня 2021 року рішення Новокаховської міськради №230 “Про відмову у затвердженні проєкту землеустрою та передачу земельної ділянки в оренду фізичній особі Олександру Крименчуку” визнано протиправним і скасоване. Про це йдеться в постанові одеського П’ятого апеляційного адміністративного суду від 21 вересня, яка вже набрала законної сили.

Апеляційний суд залишив без змін рішення Херсонського окружного адміністративного суду від 31 травня 2021 року у цій справі і залишив без задоволення апеляційну скаргу Новокаховської міськради. Також суд остаточно визнав неправомірною вимогу міськради знести практично добудований Крименчуком багатоповерховий будинок на вул. Дружби, 19-а і зобов’язав стягнути з міськради всі судові витрати.

Скасованим судом рішенням міськради підприємець мусив до 4 квітня 2021 року звільнити земельну ділянку, на якій він встиг звести багатоповерхівку. Як пояснювала голова постійної депутатської комісії з питань земельних, природних ресурсів та комунальної власності міськради Ірена Лепень, ця вимога була пов’язана з тим, що забудовнику відмовили у затвердженні проєкту землеустрою та передачі ділянки в оренду нібито через її невідповідність генеральному плану і зонінгу міста. Депутати також звинуватили Крименчука в тому, що він влаштував будівництво нібито на спортивному майданчику і вимагали повернути його громаді.

Проте жодних доказів, які б підтверджували ці звинувачення, народні обранці надати так і не змогли. Тож суди обох інстанцій визнали, що рішення міськради про відмову у затвердженні проєкту землеустрою є абсолютно незаконним і повністю суперечить ст. 186-1 і ст. 118 Земельного кодексу та вимогам Конституції України.

“Новокаховська міськрада взагалі не надала жодного доказу того, що спортивний майданчик (на місці забудови) існує, знаходиться на балансі ради чи іншої установи”, — вказано в постанові суду.

За незаконне рішення Новокаховської міськради голосували депутати від партій “Опозиційна платформа — За життя”, “Слуга народу”, “Європейська солідарність” і “За майбутнє”. Прикметно, що серед них були секретар міськради Дмитро Васильєв, відома в Новій Каховці активістка, яка займається охороною культурної спадщини і боротьбою з незаконними забудовами Тетяна Євсєєва та екс-начальник управління Державної архітектурно-будівельної інспекції в Херсонській області Сергій Циклінський. Виходить, що всі вони не знайомі з земельним і архітектурним законодавством.

Завдяки вищевказаним депутатам останнім часом Новокаховська міськрада масово відмовляла у затвердженні документації із землеустрою та передачі земельних ділянок у власність та оренду жителям громади. В усіх випадках причиною цього депутати називали ненадання їм генеральних планів і нібито недостовірні дані в поданих документах. Про незаконність таких дій народних обранців уже не раз повідомляв “Новий день”. І на те саме вказав суд.

Крім того, Херсонський окружний адміністративний суд 9 вересня відкрив провадження у справі за позовом трьох жителів села Веселого. Вони вимагають визнати протиправним та скасувати рішення Новокаховської міськради №379 та №380 “Про відмову в наданні дозволу на розробку документації із землеустрою громадянам для ведення ОСГ” від 29 квітня 2021 року.

Олег БАТУРІН.

Інфографіка автора.