Слідчі поліції Херсонщини повідомили про підозру «директору морпорту», який забезпечив вивіз зерна окупантами

1 месяц назад 0

Під час окупації Херсона військовими рф фігурант, працюючи на загарбників, забезпечив незаконне вивезення на підконтрольні росії території майже 3 тисяч тон зернових. Нині 54-річному зловмиснику повідомлено про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України. За пособництво державі-агресору підозрюваному загрожує 12 років перебування за гратами. 

Про це повідомила пресслужба поліції Херсонської області.

Як розповіла заступник начальника Херсонського районного управління поліції Альона Кметь, оперативники підрозділу встановили, що 54-річний херсонець всередині червня 2022 року добровільно пішов на співпрацю з окупаційною владою. А саме – фігурант погодився зайняти посаду так званого «дірєктора государствєнного унітарного прєдпріятія «хєрсонскій морской торговий порт»».

Під час проведення подальших слідчо-розшукових заходів поліцейські також з’ясували, що наприкінці вересня 2022 року псевдодиректор у супроводі воєнізованої охорони прибув на територію «Херсонського комбінату хлібопродуктів». Підприємство військовими рф було взято під контроль. Фігурант же зайнявся виконанням незаконного розпорядження керівництва окупаційної влади щодо вивозу («евакуації») зернових культур з Херсона. Загалом із території ПрАТ «Херсонський комбінат хлібопродуктів» псевдодиректор забезпечив вивіз зерна ячменю врожаю 2021 року в кількості 2859,270 тон.

Протиправні дії «директора морпорту» були кваліфіковані за ч. 1 ст. 111-2 «Пособництво державі-агресору» Кримінального кодексу України.

Нині слідчі за погодженням із Херсонською окружною прокуратурою заочно повідомили фігуранту про підозру у вчиненні злочину проти основ національної безпеки України.

Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 10 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 10 до 15 років та з конфіскацією майна або без такої.