У Скадовську загарбники змушують чоловіків ставати на військовий облік — мер

4 месяца назад 0

Ситуація у тимчасово захопленому Скадовську на Херсонщині залишається складною: загарбники посилили контрольні заходи та змушують чоловіків ставати на військовий облік.

Про це розповів в ефірі Українського Радіо міський голова Скадовська Олександр Яковлєв, передає Укрінформ.

За попередніми оцінками, наразі в Скадовську залишилося 5-6 тисяч місцевого населення, і приблизно стільки ж людей, які переїхали до міста через евакуацію та втікаючи від затоплення, спричиненого підривом Каховської ГЕС. Проте в місті є чимало росіян, переїжджати яких заохочує окупаційна влада, запевняючи, що там «тепло й безпечно», розповів Яковлєв.

«Вони навіть якимось чином їм дають чи продають житло, яке відібрали у місцевих мешканців», — зазначив Яковлєв.

За його словами, люди в Скадовську живуть під постійним примусом і страхом, продовжують виїжджати.
Росіяни посилили контрольні заходи.

«Зараз реєструють всіх чоловіків та змушують їх ставати на військовий облік. Це людей також лякає, бо ніхто не хоче йти служити в російську армію. Також йде підготовка до виборів: малюються гарні картинки, показується дуже велика робота. Проте це, насправді, лише гарне кіно» , — розповів мер.

За словами Яковлєва, електроенергія постачається, як і раніше, з території України. Вона майже завжди є, хоча тривають ремонтні роботи, пов’язані з бойовими діями. Є і газ. Росіяни обіцяють видати по 500 кг вугілля на сім’ю тим, хто не має газу, й пільги зі сплати за електроенергію. Проте наразі точної інформації немає.

Ситуація з опаленням більш-менш стабільна, зауважив Яковлєв. Скадовськ не має централізованого опалення дуже давно, ще з початку 2000-х. Всі приватні мешканці мають індивідуальне опалення, а комунальні структури мають свої маленькі котельні в кожному закладі. Якщо є газ, то вони працюють.