Чому в Україні провалилась реформа поліції

4 года назад 0

Хатія Деканоїдзе.

Колишня очільниця Національної поліції України Хатії Деканоїдзе, в інтерв'ю на "Радіо Свобода", розповіла про провал реформи поліції.

– Буквально днями ви дали інтерв'ю Deutsche Welle і написали блог про реформу української поліції, про те, що вона не відбувається так, як хотілося б. І однією із причин ви назвали те, що в систему повернулись «​радянські кадри»​. Чому це стало можливим?

– Давайте скажемо відверто: реформа поліції не те, що не дійшла до кінця, але і остаточно, мабуть, провалилася.

Реформа поліції передбачає не лише реформу патрульної поліції. Це спільний блок і кримінальної поліції, і слідчих органів, і найголовніше: коли реформується правоохоронна система, треба, щоб паралельно реформувалась і судова, і прокуратура. Це – дуже важливо.

По-друге, я дивлюсь на ці всі події і думаю, що це все – просто совкова система: 93 відсотки тих, які були після переатестації звільнені, вони всі через суди поновились. До того ж кримінальний блок лишається слабким у сфері реформування.

Причина? Я не знаю. Або нерозуміння, або відсутність жорсткої політичної волі, щоб остаточно довести реформу до кінця.

 

– Політична воля кого саме? Президента, міністра МВС, уряду?

– Ви знаєте, мабуть усіх. Тому що політична кон'юнктура і політична еліта в себе включають і президента, і Верховну Раду, і міністра МВС… Всіх.

Чесно кажучи, я думала, що щось зміниться після виборів. Я дуже сподіваюсь, що щось реально зміниться, тому що Україна для мене дуже близька країна і я завжди дуже хвилююсь. І українська поліція – близька для мене сфера роботи.

Найголовніше, щоб українці були задоволені, а українці – незадоволені. Якщо у поліції або у судів, або у прокуратури, або у правоохоронної системи немає довіри серед суспільства, то це означає, що жодної реформи немає.

– Ви щойно сказали про те, що очікували, що щось може змінитись після виборів. Якраз нещодавно минув перший рік президентства Володимира Зеленського. Можливо, ви можете якось оцінити цей перший рік: чи були якісь зрушення або навпаки недоліки в роботі правоохоронних органів за його президентства?

– Не дуже, мабуть, змінилось щось (з того, що я знаю). Головне, щоб українці це розуміли і знали. Не дуже змінилось, тому що, знову ж таки, відбуваються якісь жахливі речі. Наприклад, ситуація в Кагарлику. Це – жахлива новина. З цієї ситуації сухим ніхто не вийде.

Це означає, що вся система вже прогнила і якось вже треба бодай щось робити для того, аби реально або очистити систему, або просто побудувати нову.

Дуже часто мене звинувачували в тому, що ось її команда руйнує систему (переатестація і т.д.). Але найголовніше, про що я зараз шкодую, що система до кінця так і не була зруйнована. Тому що для того, аби вийти з радянського болота, треба ненавидіти ту совкову структуру. Розумієте? Ненавидіти корупцію! Щоби був закон, який карає людей, які ставлять себе вище за закон! Це – дуже важливо!

Я думаю, що президент і його команда, і люди у Верховній Раді це добре розуміють. Тому що українці вже давно чекають, дуже давно чекають, щоби нормальне правосуддя і нормальна кримінальна юстиція були відчутні.