Актуальні новини Херсона та області за 4 квітня 2022 року

2 года назад 0

Підготували добірку головних новин по Херсонщині на 20:00 4 квітня 2022 року.

Також ви можете подивитися прямий ефір "Вгору", де ми висвітлили ці головні події дня та відповіли на питання глядачів:

Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С. Лучанського отримала життєво необхідні ліки

Сьогодні до Лікарні Лучанського надійшла гуманітарна допомога від міської громади Пловдив, що в Болгарії. 

Це життєво необхідні херсонським хворим ліки, написав на своїй сторінці у Фейсбук начальник Держслужби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Херсонській області Владислав Данько.

"Так, кількість ліків дуже обмежена, але враховуючи, що наша область знаходиться практично в окупації, а досягти згоди на офіційному рівні щодо гуманітарного коридору наразі не вдається, то й ця допомога – «на вагу золота». Дякуємо всім небайдужим за велике серце, доброту та людяність у важкий для нас, херсонців, час!”.

Автобусні перевезення по області

З 5 квітня змінюється маршрут руху автобусу 101 Чорнобаївка – Херсон. Автобус буде проходити через пост перевірки при в’їзді до м. Херсона. Пасажирам необхідно мати паспорт. Про це повідомили у Чорнобаївській сільській раді

Відсьогодні автоперевізник "Де-Луко” відновлює автобусний рейс за маршрутом Нижні Сірогози — Херсон. Перевезення здійснюватимуться щоденно, крім суботи та неділі.  

Телефони для попереднього запису та бронювання місць за телефонами:068 950 23 94; 066 525 58 16.

Викрадення активістів у Каховці та Новій Каховці

Вчора під час мітингу у Каховці російські військові викрали чотирьох активістів, серед яких одна жінка 1990 року народження, передає 24 канал. 

За даними місцевої влади, зникли Юрій Гедзик, Ігор Бахур, Анатолій Качинський та Олена Бубнова. Наразі їх доля та місце перебування невідомі.

Ще у двох мітингарів поцілили гумовими кулями. Один з них отримав поранення у стегно, другий у шию. Наразі загрози їх життю немає. 

Того ж дня російські військові викрали головного редактора Новокаховського видання Нова Каховка.City Олександра Гунька.  

Як повідомив у Фейсбук голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, військові прийшли до чоловіка додому:

“Після обшуку вилучено телефони та електронні пристрої, а журналіста затримано. Про це керівництво НСЖУ поінформували місцеві журналісти”.

За словами Томіленка, представники місцевих ЗМІ також розповіли, що на редакційну пошту Нова Каховка Сіті раніше приходив лист із пропозицією співпраці з окупантами.

Також на Херсонщині викрадено голову Бехтерської громади Бурака Михайла Івановича

Про це повідомив Юрій Соболевський. Викрадення відбулось сьогодні о 10:30 у Залізному Порту. Наразі його місцеперебування невідоме

Військова адміністрація Кривого Рогу допоможе відновити звільнені села Херсонщини

Звільнені населені пункти Херсонщини на межі з Дніпропетровською областю можуть розраховувати на допомогу Військової адміністрації Кривого Рогу.

Про це у Фейсбуці повідомив голова ОВА Олександр Вілкул:

“До уваги мешканців звільнених від російських окупантів населених пунктів Херсонської області, що прилягають до кордонів Криворізького району Дніпропетровської області. Допомога у відновленні мирного життя у звільнених населених пунктах надаватиметься Військовою адміністрацією міста Кривий Ріг”, — пише Олександр Вілкул.

З усіх питань люди можуть звертатися до старост та сільських голів своїх сіл, а також на телефон гарячої лінії Кривого Рогу: з мобільного на номер 15-20, зі стаціонарних телефонів – (0564) 99-15-20.

Російські військові виселяють людей з гуртожитків в Олешках

В профтехучилищі в Олешках на Херсонщині заселилось близько 500 російських військових, вони виселяють людей із гуртожитків повідомляє Суспільне.

Про це у відеозверненні на сторінці у Facebook повідомив Олешківський міський голова Євген Рищук.

"Мікрорайон "Аметист" тепер заселений повністю російськими військовими. Зранку казначейство припинило пропускати фінанси. Виникла проблема з зарплатами працівникам наших комунальних підприємств. Але це питання має бути вирішене через день-два. Є розуміння як його вирішити", — говорить Євген Рищук.

За словами Рищука виникла проблема з зарплатами працівникам комунальних підприємств. Але це питання має бути вирішене через день-два. 

Жителі Високопільської ОТГ майже місяць потерпають від нестачі електрики та газу

Високопільська громада повністю окупована ворожими військами. Тут вже четвертий тиждень відсутнє електро- та газопостачання. Як повідомляється у закритій групі громади у Фейсбук, ситуація вкрай тяжка. 

“Кількість орків короткостроково виросла на декілька сотень у населених пунктах Високопілля, Потьомкіне, Новопетрівка, Нововознесенське, Іванівка, Архангельське. Велика ймовірність присутності обладнання для прослуховування дзвінків. Після прибуття "нових" орків вони зразу почали обхід дворів і вилучання телефонів, при цьому звинувачуючи місцевих, що "багато розказують".

Також є численні випадки мародерства з боку російських військових. Разом з тим, повідомляється про допомогу звільненим територіям громади з боку Кривого Рогу.

Окупанти обстріляли автомобіль волонтера, який віз у Херсон медикаменти

Російські військові обстріляли автомобіль херсонського волонтера, який намагався доставити ліки на Херсонщину. 

Про це повідомила на своїй сторінці засновниця штабу “Котики-патріотики”.

“Вчора з'явилася інформація, що машину одного з волонтерів, який віз медикаменти з Миколаєва у Херсон, розстріляли. Волонтер зараз у лікарні, його мають прооперувати. Ми зараз шукаємо знеболювальне для нього. Все інше, наче, у лікарні є. І ця людина самовіддана хвилюється не за те, що машина залишилася на трасі, а що він в Херсон не зміг доставити медикаменти”.

Штаб “Котики-патріотики” продовжує купувати медикаменти.Охочі можуть надати допомогу за реквізитами: ПриватБанк — 5363542320106991; Монобанк — 5375414104396121.

Російські військові пограбували дачу Зеленського на Бірючому

Окупанти пограбували резиденцію президента Володимира Зеленського на острові Бірючий на Херсонщині. Як пише НВ, два дні тому вони почали вивозити меблі з дачі. До сьогодні на її території залишаються два БТРи, ще три виїхали на прикордонну заставу. 

Після цього російські військові почали мародерити на базах відпочинку Стандарт та Буревісник на косі Пересип, що в курортному селищі Кирилівка. Також грабують бази на Федотовій косі.

“Наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині” — Резніков

ЗСУ зламали плани країни-агресора та змусили російські війська перегрупуватися. 

Про поточну ситуацію на фронтах поінформував на своїй сторінці у Фейсбук міністр оборони Олексій Резніков:

“Київщину звільнено від ворога. Він також відступає на Чернігівщині та Сумщині, щоб перегрупувати сили і змінити напрямок ударів. Зараз продовжуються важкі бої на Харківщині, Луганщині, Донеччині. Наші війська відтісняють окупантів на Херсонщині. У непростій ситуації залишається Чернігів. Героїчно б’ються захисники Маріуполя, які вже стали легендами сьогодення”, — пише Резніков.

На Херсонщину йдуть морози

Завтра, 5 квітня, очікують зниження температури повітря вночі до 1°- 2° морозу.  Вдень, від +9° до +14° на території області та від +11° до +13° в Херсоні. 

Крім цього, мешканців Херсонщини попереджають про збільшення сили поривів вітру до 15 -20 м/с. 

Допомога мешканцям Олександрівки

Містян закликають допомогти мешканцям Олександрівки, які пішки йшли до Херсона, рятуючись від обстрілів

Журналістка Ірина Мезенцева звернулася із закликом про допомогу мешканцям Станіславської громади. 

"Сьогодні з Олександрівки люди пішки йшли до Херсона, а це приблизно 40 км. Їх будинки зруйновані і звідти евакуюватися неможливо. До мене телефонують херсонці, які готові дати прихисток у своїх квартирах. Є одяг для шести та дев'ятимісячних діток.

Допомогу можна надіслати на картки: УкрСиббанк — 5354 3210 0220 0831; ПриватБанк — 5169 3600 0083 5219

Оперативна інформація від Херсонської обласної державної адміністрації по області на 15:00 4 квітня 2022 року: https://cutt.ly/0D5vji6