Бойовика “ДНР” судитимуть за державну зраду: він катував цивільних у селі Томарине на Херсонщині

9 месяцев назад 0

Судитимуть 30-річного мешканця Донеччини Віктора Гайнуліна за фактом державної зради. У складі збройних сил РФ він у селі Томарине на Херсонщині разом з іншими бойовиками тримав у колодязі трьох цивільних чоловіків та застосовував до них тортури. Йому загрожує позбавлення волі на строк 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацію майна.

Про це повідомляє Херсонська обласна прокуратура.

Віктор Гайнулін. Фото з його особистої сторінки в російській соцмережі "Вконтактє"

За даними слідства, Віктор Гайнулін був стрільцем 113 стрілецького полку мобрезерву армійського корпусу «ДНР» і разом з іншими російськими бойовиками окупував 9 вересня 2022 року ряд населених пунктів Бериславського району та безпосередньо село Томарине. 

Ввечері 21 березня 2022 року Гайнулін з іншими окупантами на блокпосту незаконного збройного формування «ДНР» поблизу цього села зупинили автомобіль. Вони незаконно затримали трьох чоловіків та доставили до будівлі насосної станції. Потім чоловіків помістили до технологічного колодязя насосної станції біля Томариного, де вони утримувались у нелюдських умовах до 24 березня. Гайнулін погрожував позбавити їх життя, допитував, застосовував насильство разом з іншими бойовиками. 

Слідство встановило, що донеччанин у 2022 році добровільно вступив до лав незаконного збройного формування «ДНР». Віктор Гайнулін є уродженцем окупованого з 2014 року міста Єнакієве Донецької області. 

Нагадаємо, у липні визнали винним 46-річного донеччанина у вчиненні державної зради. Йому призначено покарання – довічне позбавлення волі з конфіскацією майна. Наприкінці березня 2022 року він разом із підлеглими російськими військовими через непідконтрольну територію Донецької області потрапили до селища Архангельське Херсонської області для утримання захопленого району. Засуджений керував підлеглими військовослужбовцями, які придушували опір місцевого населення, схиляли до співпраці з окупантами, а також посилювали «фільтраційні» заходи в Архангельському.