Чутки про евакуацію медзакладів Херсона – фейк

7 месяцев назад 0

Жодного херсонського медичного закладу не планують евакуйовувати. Про це під час пресконференції в понеділок, 25 вересня 2023 року, заявив начальник Херсонської міської військової адміністрації Роман Мрочко.

Чутки про можливу часткову евакуацію лікарень на випадок тривалого блекауту почали ширитися містом (і не тільки) після публікації 20 вересня на офіційному каналі ХМВА в Telegram поста самого Романа Мрочка про нараду з підготовки критичної інфраструктури до роботи в осінньо-зимовий період.

Очільник ХМВА запевнив, що мова йшла про підготовку до евакуації за необхідності  виключно тяжко хворих пацієнтів.

Що стосується готовності медзакладів до можливого аварійного відключення електропостачання, водопостачання, опалення, то вони наразі вже забезпечені всім необхідним: потужними генераторами, паливно-мастильними матеріалами, ковдрами та продуктами, запасами питної й технічної води.

Адже наші медзаклади обов’язково мають працювати на території громади та допомагати цивільному населенню, яке продовжує жити та працювати в місті й навколишніх селах, – підкреслив Роман Мрочко.

Також вжили заходів на випадок обстрілів. Зокрема, вікна, що спрямовані в бік окупованого лівобережжя, закладено мішками з піском.

Адже підступний ворог регулярно “поливає” заклади снарядами.

Так, наприклад, лише в серпні армія РФ тричі обстрілювала лікарні в Херсоні.  Після першого удару на початку місяця загинув лікар Дмитро Білий та постраждала медсестра.

Під час другої атаки поцілили у внутрішній двір, зазнала руйнувань будівля моргу. На момент атаки працівники та пацієнти були в укритті, тому постраждалих не було.

А 26 серпня було пошкоджено будівлю шпиталю, вибито двері та 17 вікон.