Для переселенців з Херсону на Рівненщині відкриють центр підтримки

2 года назад 0

У Рівному планують відкрити Центр надання допомоги для внутрішньо перемішених людей "Я — Херсон". У ньому переселенців з тимчасово окупованої області консультуватимуть щодо відновлення втрачених документів, влаштування дітей до навчального закладу чи пошуку роботи, повідомляє Суспільне.

Владислав евакуювався з Чорнобаївки, що на Херсонщині. У Рівному поселився місяць тому.

"Від держави раз отримав допомогу — дві тисячі. При церкві дали мені машину, пробую вивчати місто ваше і щось заробляти таксуванням", — каже чоловік.

У гуртожитку РДГУ нині проживає 400 внутрішньо переміщених людей з Донецької, Луганської, Харківської, Миколаївської та Херсонської областей. В яких умовах живуть останні та чого потребують, приїхав дізнатися начальник Херсонської військової адміністрації Ярослав Янушевич.

"Зараз ми розуміємо, що багато, десь близько половини херсонців виїхало і є ВПО, на жаль. Ми всі чекаємо і бачимо, що роблять ЗСУ на сьогодні. Ми сподіваємося, що за короткий термін нам вдасться повернутися туди, звідки ми поїхали", — каже посадовець.

Директорка студмістечка університету Віра Бабак каже, що переселенців заселили по 2-3 людини у кімнаті.

"Раніше, лютий-березень, ми їх харчували, триразове було харчування. Зараз наші люди отримують від держави продуктові пакети і готують їсти самі. В нас є кухні, в нас студенти так само проживають і готують на кухні", — додає жінка.

Херсонська ОВА провела опитування щодо потреб тих, хто був змушений виїхати з області. За його результатами запланували створити центри "Я — Херсон" у різних регіонах, де переселенцям змогли б надати допомогу. Зокрема, проконсультувати, як відновити втрачені документи, надати психологічну підтримку.

"Ми не розуміємо, в який термін, які території будуть визволятись, тому якщо це місяць, два, три, то можна сидіти, чекати, а можна піти працювати, заробляти якусь копійку. "Я — Херсон" — це місце, де ви всі зможете спілкуватися один з одним, де зможете отримати відповідну допомогу, що стосується відновлення якихось документів, працевлаштування, пошук роботи. Влаштувати своїх діточок, навчання, дитячий садок, школа, обов'язково ці питання будемо паралельно вирішувати", — пояснює Ярослав Янушевич.

Наразі термінів, коли може запрацювати такий центр на Рівненщині, посадовці не озвучили. За даними Рівненської ОВА, в області офіційно перебувають понад 49 тисяч ВПО, з них понад три тисячі – із Херсонщини.