Екскерівниці Бериславської санепідемслужби винесли вирок за колабораціонізм

6 месяцев назад 0

Світлану Посуховську, яка до та під час окупації Бериславського району Херсонщини очолювала місцевий відділ центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, визнано колаборанткою і засуджено до п'яти років позбавлення волі. Але звільнено від відбування покарання з випробуванням протягом трьох років.

Про це йдеться в Єдиному реєстрі судових рішень.

Світлана Посуховська

Бериславська громада була під окупацією збройних сил Російської Федерації з 9 березня по 11 листопада 2022 року.

Повна назва посади, яку Світлана Посуховська займала до повномасштабного вторгнення, – завідувач відокремленим структурним підрозділом Бериславський міжрайонний відділ Державної установи “Херсонський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України”.

Її безпосереднім керівником був гендиректор профільного обласного центру Юрій Ромаскевич. За матеріалами слідства, обоє залишалися на окупованій території й продовжували підтримувати зв’язок.

На початку червня окупаційна адміністрація замість української державної установи створила інший орган з аналогічними функціями – «Государственное бюджетное учреждение здравоохранения “Херсонский областной центр гигиены и эпидемиологии” та призначила його головним лікарем Ромаскевича.

Після того, як Ромаскевич погодився на співпрацю з росіянами, Світлана Посуховська продовжувала підтримувати з ним контакт, їздила службовим автомобілем у Херсон на особисті зустрічі.

А наприкінці червня зібрала трудовий колектив відділу в актовій залі й оголосила, що їх служба реорганізується в “Бериславский горрайонный отдел “Государственного бюджетного учреждения здравоохранения “Херсонский областной центр гигиены и эпидемиологии”, а вона призначена “заведующей отделом”.

Закликала підлеглих писати заяви про призначення в нову установу й обіцяла заробітну плату та матеріальну допомогу в російських рублях. Працівникам, котрі не погодилися на “пропозицію”, наказала покинути приміщення та територію і більше не виходити на роботу. Усі вказівки жінка роздавала вже виключно російською.

Під час звільнення громади Світлана Посуховська не втікла на лівобережжя Херсонщини разом з іншими російськими посіпаками, а поїхала на Київщину.

У вересні 2023 року правоохоронці встановили її місце перебування. З того часу, за рішенням суду, жінка перебувала під домашнім арештом і допомагала слідству. 

Справа за звинуваченням Світлани Посуховської у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 111-1 КК України (добровільне зайняття відповідальної посади в окупаційних органах влади, – караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої) розглядалася Солом`янським районним судом м. Києва.

За вироком суду, 3 листопада Світлані Посуховській призначено п'ять років позбавлення волі без конфіскації майна з позбавленням на 15 років права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій. 

Від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі її звільнено з випробуванням, якщо вона протягом трьох років не вчинить нового кримінального правопорушення.

Що стосується її “наставника” Юрія Ромаскевича, то перед звільненням обласного центру він втік до Генічеська, де став членом “Регіонального комітету компарії РФ” та взяв участь у першому “з’їзді партії”. А зараз, згідно з російськими джерелами, – у Петропавловську-Камчатському очолює міську поліклініку. 

Росіяни посилаються на його старі заслуги в Херсоні й сподіваються, що на Камчатці він відкриє нові перспективи для їх медицини. 

А щодо “заслуг” Ромаскевича, то, як уже повідомляла Медіаплатформа “Вгору”, учена рада Херсонського державного університету позбавила його звання доктора наук ще 29 серпня 2022 р.;  у березні 2023 року СБУ офіційно повідомила йому підозру в держзраді, наразі йому загрожує довічне ув’язнення з конфіскацією майна; а 18 вересня 2023 його позбавлено звання “Почесний громадянин Херсона”.