Херсонцям представили документальний фільм «Літопис «Чорного Тюльпана»

6 лет назад 0

14 вересня у Херсоні представили документальний фільм «Літопис «Чорного Тюльпана», присвячений діяльності гуманітарної місії, метою якої є пошук та евакуація тіл українських вояків, які загинули в зоні АТО. Про це повідомляє прес-служба облради.

Перед початком кінострічки глядачі мали змогу особисто поспілкуватися з її авторами-журналістами криворізького ТРК «Рудана» – Вікторією Сімкіною (журналіст), Костянтином Сологубом (оператор), Сергієм Ільченком (режисер монтажу).

Зокрема, Вікторія Сімкіна розповіла про історію створення стрічки та саму роботу гуманітарної місії. «Чорний тюльпан» розпочав свою роботу в зоні АТО з вересня 2014 року. За чотири роки місія подолала більше 100 тис. кілометрів, обстежила понад 110 населених пунктів і локацій. За весь період роботи пошуковці знайшли та евакуювали останки 853 загиблих по обидва боки лінії фронту.

Фільм вразив до глибини душі. Кадри розгромлених населених пунктів, відверті розповіді волонтерів, знівечені тіла людей, хоч вони були і замилені, викликають бурю емоцій, які важко стримати. Та попри це, до кінострічки не увійшло ще дуже багато історій, серед яких: робота в Донецькому аеропорту, допомога полоненим на тимчасово непідконтрольній території тощо.

Відзначимо, документальні кадри були зафіксовані волонтерами-пошуковцями на лінії розмежування в 2014-2015 роках, запис спогадів відбувся в 2016 році, а монтаж здійснено в 2017-му. Фільм поєднує спогади волонтерів «Чорного тюльпану» та їх відеоматеріали. Кадри в основному зняті на телефон, а спогади пошуковців на камеру.