Херсонка у Франції заспівала на благодійному концерті на підтримку України

9 месяцев назад 0

Українці за кордоном та біженці намагаються усіляко підтримувати рідну країну в ці нелегкі часи. Кожен робить це так, як може. Наприклад, донатить на ЗСУ, підтримує вітчизняних виробників, купуючи українські товари, або ж долучається до збору коштів чи різних благодійних заходів на підтримку України. Не лишилася осторонь і херсонка Юлія Абдурашитова. Коли дізналася про благодійний концерт у французькому містечку Сан Пі сюр Нівель в Атлантичних Піренеях, вирішила взяти в ньому участь.

Херсонка Юлія Абдурашитова до війни працювала вчителькою музики, акомпаніаторкою, була регенткою в церкві Святої Трійці на Шуменському й понад 10 років співала в соборі Стрітення Господнього. У Франції мешкає з лютого минулого року.

Юлії пощастило швидко знайти прихисток і роботу. Вже понад рік вона працює швачкою в ательє весільних суконь, тож змогла утримувати сім'ю, яка залишалася в окупації. 

Крім того, продовжує віддалено працювати в рідній школі та співає в хорі православної церкви в Біаріці. На благодійний концерт її й запросила знайома з релігійної спільноти Біаріца.

Юлія завжди прагнула хоч якось допомагати рідному краю. І навіть за підтримки знайомого француза створила групу, в якій висвітлює для франкомовної спільноти події на рідній Херсонщині. 

У новинах про нас говорили на початку війни, при звільненні й лише після великих масивних обстрілів. А я намагаюся доносити до спільноти Франції, що Херсонщина потерпає щоденно і без пауз, щодня гинуть люди, щодня втрати… Щоб іноземці розуміли, чому ми потребуємо допомоги, і чому просимо не припиняти посильну підтримку, – наголошує Юлія.

Хоча вона й давно не співала для широкої аудиторії, але заради допомоги Україні зважилася на виступ.

Благодійний концерт, який відбувся 13 серпня в соборі святого Петра, організувала полька з українським корінням Ева Дзідуджскі. У заході брали участь українці у Франції, місцеві колективи країни Басків і чоловічий вокальний ансамбль з гір. У завершальній частині концерту виконали гімн України. 

Юлія розповідає, що вхід на концерт коштував 15 євро, у залі зібралося понад сто слухачів, отже, зібрана сума становить десь близько двох тисяч євро. Усі зібрані кошти передадуть Асоціації Медичної Допомоги та мобільним лікарням, медики яких можуть оперувати дорослих та дітей у найгарячіших точках нашої країни.

Про те, як австралійська волонтерка, організувала в Сіднеї збір коштів для Центру "Надія", та історії допомоги постраждалим від війни читайте в матеріалі.