Херсонський гідрометцентр розповів про погоду в першій декаді липня

5 лет назад 0

Херсонський обласний центр з гідрометеорології на сторінці у Facebook написав про погодні умови в регіоні протягом початку поточного місяці.

Погоду першої декади на Херсонщині визначала південна та південно-західна периферія циклонів, які переміщувались з півночі Атлантики через Скандинавію в центр Європейської Росії. Атмосферні фронти, пов’язані з циклонами, проходячи територією області, обумовлювали невеликі та помірні грозові дощі, 6 та 8 липня місцями значні дощі, посилення вітру. В окремі дні, при посиленні гребню антициклону, спостерігалась суха погода.
Середня декадна температура повітря становила +22-24°, що на 1-2° вище кліматичної норми (1961-1990 рр.).
2 липня у м. Херсоні за період спостережень 1946-2018 рр. була зафіксована найтепліша ніч на цю дату, стовпчик термометра не опускався нижче +21,9°.
Максимальна температура повітря підвищувалась до +30-35°.
Мінімальна температура повітря знижувалась до +12-17°.
Кількість опадів склала на сході області та у Приазов’ї 3-7 мм (20-55% декадної норми), на південному заході області 12 мм (72% декадної норми), у центрі області 81 мм (384% декадної норми), на решті території області 23-52 мм (155-261% декадної норми). 8 липня за даними Каховської ГМО за 3 години випало 71 мм дощу, за добу 74 мм (3,5 декадних норми).
Агрометеорологічні умови на початку декади для подальшого росту та розвитку пізніх теплолюбивих, а також овочевих і баштанних культур оцінювались як складні. Через нестачу продуктивних опадів вологозапаси у метровому шарі грунту були майже вичерпані. Через посуху місцями у соняшника відмічалась в денні години втрата тургору. В кінці періоду, завдяки зниженню температурного режиму, умови дещо пом’якшились. Дощі, які пройшли у другій половині декади, були різної інтенсивності, тому і поповнення вологою грунту відбулось нерівномірно.