Іван Вінник: «Титан» в Криму потрібно зупинити

6 лет назад 0

Завод "Титан", який знаходиться в окупованому Армянську потрібно негайно зупинити. Чому це важливо? По-перше, "Титан", що виробляє стратегічний метал "титан" працює на окупанта та підсилює його військовий потенціал. По-друге, це виробництво отруює навколишнє середовище і загрожує здоров’ю громадян України.

Як це зробити? Однією єдиною постановою Уряду. Діяльність заводу "Титан" гарантовано зупиниться, якщо Україна припинить надходження сировини – ільменітової руди. Вочевидь, завод працює на сировині українського походження, адже при вартості тонни ільменіту в 150 доларів США доставка його з родовищ Норвегії, Індії або Китаю є економічно неможливою.

Україна — один із найбільших світових виробників ільменіту. Статистика експорту чимала, але з тих самих причин — вартості логістики українська руда може бути цікавою виключно кримському "Титану".

Ільменітову руду вивозять з України в напрямку турецького порту Самсун. Але далі відбуваються дивовижні речі. Судна, що вийшли з Одеси, після кількох годин перебування в турецьких водах, різко змінюють курс. Вони направляються або в російський порт Кавказ або в окуповану українську Керч.

Зазначене вище свідчить про те, що в інтересах національної безпеки потрібно зробити ілменітову руду предметом експортного контролю. Таким чином, митне оформлення в режимі експорту буде можливе виключно за наявності дозволу служби експортного контролю України.

Чинна процедура надання дозволів експортного контролю передбачає отримання висновку міжвідомчої комісії при РНБО з питань військово-технічного співробітництва та експортного контролю. Комісія має в своєму складі представників спецслужб України, які, без жодних сумнівів, розкриють у своїх доповідях кінцевого вантажоотримувача та обґрунтовано, в інтересах національної безпеки, відмовлять у наданні дозволу на експорт руди, якщо вона є сировиною для Кримського "Титану".

Ільменіт просто зобов’язаний отримати статус контрольованого товару шляхом внесення змін до постанови КМУ № 86 від 28.01.2004 року. Я публічно звернувся до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана щодо необхідності вжиття термінових заходів для вирішення цього питання. Побачимо, чи готовий уряд захистити національні інтереси чи буде сприяти інтересам Фірташа в окупованому Криму.