«Медична» комісія підтримала розроблення регіональної програми по онкології

5 лет назад 0

Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та здорового способу життя розглянула 18 питань порядку денного.

Зокрема, депутати взяли до відома звіти: про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2018 року та про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2018 рік за січень-вересень 2018 року. Окрім цього, члени комісії внесли зміни до рішення ХVІ сесії обласної ради VІІ скликання від 22 грудня 2017 року № 679 «Про обласний бюджет на 2018 рік», а також до Програми щодо запровадження обласних стипендій (здійснення матеріального заохочення та стимулювання по галузі охорони здоров’я).

Детально ознайомившись із поданими на погодження проектами, депутати колегіально підтримали проект програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2019 рік, проект рішення про укладання договорів про передачу міжбюджетних трансфертів у 2019 році та найголовніший документ наступного року – проект обласного бюджету на 2019 рік, із подальшим винесення їх на розгляд чергової сесії Херсонської обласної ради.

Найдискусійнішим вийшло обговорення необхідності розроблення регіональної програми по онкології, яку запропоновала заступник голови Херсонської облради Оксана Рукавішнікова.

«Онкологія – одна з найбільш недофінансованих програм. Загальний обсяг виділених бюджетних коштів на рівні держави становив усього 397 млн грн у 2016 році, та майже 709 млн грн у 2017 році. Незважаючи на значне збільшення обсягу, у 2017 році державне фінансування забезпечило лікуванням лише 24% дорослих хворих», – зазначила Оксана Рукавішнікова та іще раз нагадала про те, що Херсонщина вже другий рік поспіль перебуває в трійці лідерів за рівнем онкологічної захворюваності.

Щорічно у нашій області реєструється понад 4300 нових випадків. Показники виявленої на ранніх стадіях хвороби наразі нижче, ніж в цілому по Україні, проте кожний п’ятий – із запущеною стадією раку.

«Щоденно на адресу обласної ради надходять звернення щодо надання термінової одноразової матеріальної допомоги громадянам, які опинились в складних життєвих обставинах і майже всі – від онкохворих» , – відзначила заступник голови облради та закликала своїх колег підтримати її пропозицію.

Враховуючи гостроту проблеми та завершення у 2016 році державної десятирічної програми «Онкологія», профільна комісія підтримала створення регіональної програми по онкології. В той же час, голова комісії – головний лікар Херсонської обласної клінічної лікарні Віктор Клименко наголосив на необхідності забезпечення первинної медичної ланки висококваліфікованими сімейними лікарями, оскільки профілактика та раннє виявлення хвороби лягає саме на їх плечі.

А також підтримали іще одну ініціативу Оксани Рукавішнікової, що стосувалася розробки та запровадження регіональної програми підтримки медичних працівників обласних закладів охорони здоров’я.