Медична комісія погодила проєкт програми протидії поширенню COVID-19

4 года назад 0

3 квітня із дотриманням усіх санітарних норм для мінімізації ризику поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 відбулось засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.

Найбільшу увагу депутати приділили розгляду проєкту програми протидії поширенню гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, у Херсонській області на 2020 рік, розробленого Департаментом здоров’я обласної державної адміністрації. Участь в обговоренні якого взяв і голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер та його заступниця Оксана Рукавішнікова. Насамперед, депутати одноголосно погодилися з важливістю та необхідністю прийняття цієї програми, адже Херсонська область вже вступила в боротьбу з COVID-19: з чотирьох лабораторно підтверджених випадків один летальний і один хворий вже вилікувався. Проте, у народних обранців виникло чимало зауважень та доповнень, які обов’язково будуть внесені в проєкт Програми до засідання позачергової сесії, що відбудеться 8 квітня.

Відзначимо, мета Програми полягає у виконанні першочергових заходів, спрямованих на протидію поширення COVID-19 на території Херсонської області, проведення діагностики та надання своєчасної медичної допомоги хворим.

Серед першочергових заходів визначено:
– інформування населення щодо профілактики та недопущення поширення на території області COVID-19;
– забезпечення безпечних умов праці медичних працівників;
– проведення обстеження населення на коронавірус;
– забезпечення палат інтенсивної терапії закладів охорони здоров’я відповідними медикаментами та обладнанням;
– надання екстреної медичної допомоги.

На думку профільного Департаменту, виконання вищевказаних завдань Програми дасть змогу попередити поширення та забезпечити лікування на території області гострої респіраторної хвороби, спричиненої COVID-19.

Свої зауваження медична комісія внесла і до питання щодо внесення змін до обласного бюджету Херсонської області на 2020 рік. Так, депутати запропонували 650 тис. грн, передбачені Департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи обласної державної адміністрації, спрямувати на видатки проживання медичних працівників та інших категорій, які будуть долучені до боротьби з коронавірусом. А 850 тис. грн, що передбачені Департаменту будівництва обласної державної адміністрації на транспортне забезпечення, направити Департаменту здоров’я обласної державної адміністрації на забезпечення паливно-мастильними матеріалами медичних комунальних некомерційних підприємств.

Також депутати затвердили нову редакцію статуту комунального некомерційного підприємства «Херсонська обласна інфекційна лікарня ім. Г.І.Горбачевського» Херсонської обласної ради.