«На Херсонщині не вистачає лікарів», — головний санітарний лікар

3 года назад 0

Чи вистачає лікарів на Херсонщині в умовах «червоної» зони та які є протипоказання до вакцинації? Про це розказав головний державний санітарний лікар Херсонської області Юрій Ромаскевич.

За його словами, на сьогоднішній день недостатньо медичного персоналу, все інше вдається вирішувати.

«Проблема з фахівцями, такими як анестезіологи, інфекціоністи, це люди яких неможливо виростити за місяць, потрібні роки, нестача є. Вона є в нас, в Миколаєві, Одесі, Києві та інших областях. Зараз палає вся територія України. Потреба в лікарях дійсно є. І вирішується все за рахунок того, що люди роблять все можливе та неможливе», — каже Ромаскевич.

Головний санітарний лікар говорить, що кожна людина повинна берегти своє здоров’я. Один з головних чинників збереження цього здоров’я сьогодні — це своєчасна вакцинація і виконання карантинних обмежень.

«Насамперед, протипоказань до вакцинації дуже мало, а коли хтось каже, що людям з хронічними захворюваннями не можна вакцинуватись, не вірте їм. Люди з хронічними захворюваннями є групою ризику з тяжким перебігом коронавірусної інфекції. Саме іх треба вакцинувати, щоб понизити і смертність, і госпіталізацію»- каже Ромаскевич.

В Херсоні та в області наразі працює 10 пунктів вакцинації, в кожному лікувальному закладі є пункти щеплення. В області- 92 пункти щеплення.

«На сьогодні в Україні зареєстровано 4 вакцини. Сімейний лікар допоможе вам вибрати. Я вважаю, що доцільно літнім людям, це Coronavac, вони легше її переносять. Все це повинен вирішувати сімейний лікар. В Україні влітку прийняли рішення щепити дітей 12+ лише при наявності хронічних захворювань. Я переконаний в тому, що рік-два-три, ми отримаємо більш якісний вакцинальний препарат, але на сьогоднішній день, треба користуватись тим, що є і це нормальне явищ», — розказав Ромаскевич.