На Херсонщині затримали двох людей, які допомагали проводити незаконний референдум»/>

4 месяца назад 0

На Херсонщині СБУ затримала ще двох місцевих жителів, які під час окупації правобережжя, допомагали проводити незаконний референдум.

Про це повідомила Служба безпеки України.

Як інформують правоохоронці, їх затримали під час стабілізаційних заходів на деокупованій території Херсонської області. Відомо, що жінка переховувалася у своїх знайомих, які нічого не знали про діяльність затриманої.

Зазначається, що жінці з Милового та чоловіку з Білозерської громади оголосили підозру в колабораційній діяльності. Їм загрожує до 10 років тюрми.

За даними слідства, підозрювані працювали в російських виборчкомах та обходили домівки місцевих жителів, вимагаючи від них «проголосувати за приєднання» регіону до складу Росії.

У разі відмови погрожували «здати» односельців озброєним російським окупантам, які супроводжували їх під час дворових обходів, стверджують правоохоронці.

З 23 по 27 вересня 2022 року російські окупанти провели на окупованих частинах чотирьох областей України псевдореферендуми. У Херсонській та Запорізькій – про вихід зі складу України, проголошення незалежності та приєднання до Росії, у Донецькій та Луганській – про приєднання до Росії.

За результатами, які продемонструвала російська пропаганда, на окупованій Херсонщині за входження до складу Росії проголосували нібито 87,05% учасників референдуму. В ООН засудили незаконний референдум, як і низка країн, зокрема, ЄС та США, оголосили, що не визнаватимуть результати фейкового голосування. 

Голоси на окупованих територіях збирали, застосовуючи силу та погрози. Повідомлялося, що озброєні люди з бюлетенями обходили помешкання. 

15 січня Служба безпеки повідомила про підозру депутату держдуми РФ Олександру Сидякіну, який у Херсоні координував проведення псевдореферендуму 2022 року.