На трасі з морського узбережжя Херсонщини заблукали двоє дітей – ювенальні поліцейські повернули їх додому

5 лет назад 0

Мрія вперше побачити море і пірнути у прохолодні хвилі змусила двох неповнолітніх хлопчиків потай від батьків проїхати на одному велосипеді по жвавій трасі 50 км! Діти таки дісталися моря, але дорогу назад не запам’ятали, сил крутити педалі у 15-річного кермувальника вже не було, під зливою друзі стояли на трасі біля Генічеська і не знали, що робити. Про це повідомляє відділ комунікації поліції Херсонської області.

На щастя, дітей побачили начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонщини Ярослав Шанько та старший інспектор відділу Олександр Атаман. Вони проводили рейд у курортному місті Генічеськ і саме поверталися на місце служби, коли на виїзді з міста побачили хлопчиків.

Про події того дня розповів Ярослав Шанько. «Побачивши на трасі хлопчиків, ми одразу зрозуміли — їм потрібна допомоги. Діти були налякані, розгублені, їх одяг промок вщент від нещодавньої зливи». Поліцейські розпитали дітей і почули наступне. Хлопчики мешкають у смт Новотроїцьк, одному 10 років, іншому 15 і він приїхав на відпочинок до бабусі.

Того дня приблизно о 13:00 потай від батьків вони виїхали на старенькому велосипеді з населеного пункту і прямували у Генічеськ на море, яке ніколи не бачили. Дороги не знали, тому запитували напрямок у водіїв. Проїхавши 50 км, діти дісталися узбережжя, купалися і засмагали. Ввечері погода різко змінилася, пішла злива, хлопчики злякалися і вирішили повертатися додому. Але дороги назад не пам’ятали, у 15-річного підлітка розрядився телефон, у малого його зовсім не було. Тому зателефонувати батькам вони не змогли, стояли розгублені на трасі і не знали, що робити. Крім того, боялися покарання батьків. Старший хлопчик зізнався, що дуже втомився і не мав сил везти товариша на велосипеді.

Поліцейські посадили хлопчаків у службовий автомобіль та відвезли додому. Дорогою дітям пояснили небезпеку їзди на велосипеді жвавою трасою, вказали на безвідповідальність їх вчинку і застерегли від подібних подорожей. У смт Новотроїцьк батьки хлопчиків не знаходили собі місця від хвилювання, разом з сусідами шукали дітей і вже хотіли звертатися в поліцію. З батьками поліцейські теж провели профілактичну бесіду і порадили краще пильнувати дітей. Дорослі подякували рятувальникам своїх нащадків, а хлопці по-дорослому потиснули руки поліцейським і щиро подякували за допомогу.

«Хочу звернутися до усіх громадян! Не будьте байдужими, чужих дітей не буває, звертайте увагу на усі підозрілі ситуації. Якщо вам здалося, що дитина загубилася, обов’язково запитайте у неї, де її батьки і чи не потрібна допомога», — зазначив начальник відділу ювенальної превенції поліції Херсонської області Ярослав Шанько.