Нам берегти тебе, Соборну та єдину: херсонських школярів познайомили з визначною для України подією

4 года назад 0

22 січня Україна відзначила День Соборності. Цього дня у містах і селах усієї країни відбулися акції і флешмоби, присвячені єдності українців, символам єднання лівого й правого берега Дніпра, Сходу і Заходу України.

Долучилися до святкування визначного для України дня і бібліотеки Херсонщини. Так, у Херсонській обласній бібліотеці для дітей ім.Дніпрової Чайки десятикласники Херсонської загальноосвітньої школи №28 – учасники святкової медіапанорами «Одна – єдина Cоборна Україна» переглянули відеохроніку історичної події.

У цей же час, у сусідній залі для п’ятикласників, учнів школи №16, фахівці бібліотеки ім. Дніпрової Чайки разом зі студентками Херсонського училища культури провели святковий патріотичний марафон. Його учасники багато дізнались про історичну подію, яка відбулась 22 січня 1919 року, коли на майдані святої Софії було проголошено Акт Злуки всіх українських земель в одну спільну Соборну українську державу.

У ході марафону юні патріоти України виявили свої знання рідної країни та кмітливість у рубриках: «Козацтво», «Географія», «Видатні українці», «Українські традиції». Переможцями змагальної частини марафону стали Янковський Данило та Красновський Владислав.

Цього ж дня в Херсонській обласній бібліотеці для юнацтва ім. Б.А. Лавреньова для учнів 8-х класів Херсонського ліцею Херсонської обласної ради було проведено годину історії «Нам берегти тебе, Соборну та єдину». Учні дізналися, як святкують цей день у різних куточках не тільки нашої країни, а й за її межами. Молодь переглянула історичні документальні кадри проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Також у ліцеїстів була можливість віртуально відвідати музей української революції та познайомитися з рядом проектів, присвячених Дню соборності.

На закінчення заходу бібліотекарі зробили огляди літератури про видатних державних діячів та важливі історичні події часів Української революції, представленої на книжковому перегляді «Моя соборна Україна знов зустрічає день новий» та книжковій виставці-інформації «Під прапором волі» Бібліотекарі наголосили, що виставка буде діяти протягом року, тож учні мають можливість завітати до бібліотеки для більш детального знайомства.