Оголосили підозру полковнику ФСБ РФ: незаконно затримував та катував людей на Херсонщині

6 месяцев назад 0

Прокурори повідомили підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та у порушенні законів та звичаї війни 42-річному полковнику другої служби управління захисту конституційного ладу ФСБ РФ Дмитру Лайковому.

Про це йдеться на сайті Офісу Генерального прокурора.

Зазначається, що 27 лютого 2022 року окупаційні війська та спецслужби незаконно захопили Каховський районний відділ поліції ГУНП в Херсонській області.

Прокурори пишуть, що Дмитро Лайков упродовж березня-травня 2022 року за попередньою змовою з іншими невстановленими слідством російськими військовими незаконно ув'язнювали та катували цивільних людей.

За інформацією правоохоронців, 11 травня минулого року на блокпості біля села Давидів Брід Бериславського району незаконно затримали чоловіка, якого відвезли до Каховського відділу поліції. Відпустили його 29 травня 2022 року.

“За наказом Лайкова, аби змусити чоловіка співпрацювати з ФСБ Росія, 5 невстановлених російських військових били його кулаками, ногами та гумовими кийками. Унаслідок цього зламали потерпілому 6-9 ребер. Також його обмежували у воді, їжі та погрожували вбити”, – йдеться в повідомленні.

Також за текстом підозри відомо про ще одного затриманого на посту біля Каховської ГЕС, 15 травня минулого року, близько 19:45.

Прокурори стверджують, що Дмитро Лайков з трьома іншими військовими погрожував чоловіку вбити рідних, бив та катував струм. 

Дії Лайкова кваліфіковано за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28 (вчинення кримінального правопорушення групою осіб за попередньою змовою);
  • ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років.

Слідчі управління СБУ в Херсонській області підозрюють трьох російських військовослужбовців у порушенні законів та звичаї війни, що призвело до смерті 24 людей та поранення 51 людини.

Галицький районний суд м. Львова заочно засудив до 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна 20-річного Андрія Лишенко, мешканця Шахтарська Донецької області.