Омбудсмен Денісова звернулась до Комісії ООН стосовно терору окупантів на Херсонщині

2 года назад 0

Уповноважена з прав людини Верховної Ради України Людмила Денісова звернулася до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини на Херсонщині під час військового вторгнення рф в Україну.

Звернення Денісової опубліковано у Facebook.

Омбудсменка повідомила про ситуацію на Херсонщині. Зокрема, вона зазначила, що мешканці населених пунктів на Херсонщині зараз живуть без зв'язку, електрики, продуктів, ліків і навіть води. У селах — пограбовані магазини, зруйновані хати.

Під постійними обстрілами ворожої артилерії Станіславська громада. Селище зі знаменитими глиняними скелями, які туристи назвали українським Гранд каньйоном.

Станіслав — напівзруйнований. Немає зв'язку з іншими селами громади. Знищено більшість будинків і школу. Люди змушені жити в розбитих хатах, ховатися в підвалах. Вони благають про можливість евакуюватися, але окупанти не дають людям виїхати.

Третій тиждень в окупації жителі селища Високопілля. Люди залишаються без водопостачання, світла, газу, у багатьох закінчилася їжа. По селищу постійно ведеться вогонь окупантів, багато будівель повністю зруйновано.

Рашисти грабують, викрадають та вбивають мирних мешканців. Відбирають  документи та мобільні телефони.

"Терор мирних жителів — воєнний злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни", — наголошує Людмила Денісова  і додає:

— Звертаюсь до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення РФ в Україну та експертної місії, створеної державами-учасницями ОБСЄ відповідно до Московського механізму, врахувати ці факти вчинення РФ військових злочинів і злочинів проти людяності та порушень прав людини в Україні.