Полоненого окупанта з Донецької області засудили за те, що він прострелив мешканцю Херсонщини ногу

7 месяцев назад 0

Полоненого стрільця окупованої частини Донецької області Павла Гребенюка визнали винним у порушенні законів та звичаїв війни через те, що він прострелив ногу мешканцю села Іванівка на Херсонщині. У липні 2022 року суд уже визнавав Павла Гребенюка винним у держзраді, участі у незаконному збройному формуванні й терористичній організації. Тоді йому призначили 12 років увʼязнення.

Про судову справу розповідає «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 10 жовтня.

У квітні минулого року Павло Гребенюк та ще три солдати потрапили в полон до ЗСУ в районі села Архангельське Херсонської області.  Усі солдати мали громадянство створеної Росією “республіки” на території Донецької області й воювали на боці Росії у ході мобілізації. 

Раніше Павла Гребенюка вже засудили до 12 років увʼязнення, однак згодом стало відомо, що він прострелив чоловікові ногу в селі Іванівка Бериславського району. Потерпілий сам звернувся із заявою про злочин, коли побачив фото свого кривдника на сторінці СБУ у фейсбуці. 

Що сказали свідки

У суді потерпілий розповів, що на початку березня 2022 року до їх села зайшли російські солдати, тероризували село, забирали майно, одяг, їжу, автівки. 

Він і двоє сусідів пішли до лісу пошукати їжу та питну воду. Чоловіки дізналися, що через українську артилерію росіяни покинули ліс. Місцеві сподівалися, що солдати залишили там якісь продукти. 

У лісі чоловіків затримали п’ять окупантів, серед яких був Павло Гребенюк. За словами потерпілого, він розмахував автоматом, стріляв біля них, погрожував убивством. Солдат нецензурно лаявся, звинувачував чоловіків, що вони корегувальники, і вистрелив потерпілому в ногу. Куля пройшла через стопу на виліт. Серед п’ятьох солдатів були буряти, які перевʼязали рану, сказав потерпілий.

Два інших чоловіки, з якими потерпілий ходив у ліс, також підтвердили, що бачили саме Павла Гребенюка. Бачили його й на мопеді, коли він шукав авто, щоб відвезти чоловіків до свого керівництва, проте не знайшов. Через це потерпілого привезли на мопеді додому.

У суді потерпілий розказав, що медичний пункт солдати знищили, а лікарні й медикаментів не було. Рана стопи не загоювалась. Тому у травні 2022 року потерпілий із дружиною виїхали на велосипедах до першого українського блокпоста і повернулися додому тільки після деокупації. Потерпілий працював на тракторі-комбайні, носив цивільний одяг, не мав зброї. Обвинуваченого він просив покарати суворо.

Що сказав обвинувачений 

Павло Гребенюк у суді вину не визнав. Він стверджував, що в селі Іванівка не був і скаржився, що росіяни поводилися із мобілізованими з Донецької області як із живим щитом. Обвинувачений розказав, що він та інші солдати стояли біля мосту в селі Зарічне. Командири наказали не пропускати нікого на мосту, а хто не підкориться, того вб’ють. Одного разу місцева жителька попросила пропустити її в Зарічне, бо там вона доглядала за людиною з інвалідністю. За словами Павла Гребенюка, окупанти перевезли цю жінку і цим видали себе. А у квітні минулого року він та інші солдати в Архангельському здатися в полон до ЗСУ без бою, коли почався контрнаступ. 

За словами Павла Гребенюка, він не контактував із місцевими жителями. У Кочубеївці він бачив, як забирали автівки та медикаменти у населення, але вважає, що це не було мародерством. Також він аргументував невинуватість тим, що вищий, ніж людина, яку описують свідки. До того ж пройшло надто багато часу й встановити кого бачили свідки – неможливо. Він стверджував, що нікого не вбивав і при першому контакті зі ЗСУ здався у полон. Підозрюваний наполягав, що не стріляв у людей, бо це підтверджував детектор брехні, який він проходив тричі.

З урахуванням попереднього вироку суд призначив Павлу Гребенюку остаточне покарання — 15 років увʼязнення з конфіскацією майна .

Нагадаємо, стали відомі імена двох ліквідованих зрадників, які пішли служити в незаконному збройному формуванні  – це уродженці Генічеського району Херсонської області Максим Чалапко та Сергій Бондар.