Природоохоронних коштів бракує – аудитори Херсонщини

6 лет назад 0

Фахівці Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області провели фінансовий аудитвикористання на Херсонщині коштів місцевого бюджету щодо збереження природно-заповідного фонду упродовж 2016-2017 років.

На реалізацію державної політики з приведення територій та об’єктів природно-заповідного фонду Херсонщини роками виділяються незначні суми. Зокрема, у 2016-2017 роках на заходи зі збереження природно-заповідного фонду виділено тільки 1,03 млн грн, що становить 8% коштів від загальної суми обласного Фонду охорони навколишнього природного середовища (12,7 млн грн).

Через обмеженість фінансування обласного Фонду, природоохоронні заходи не дають можливості реалізувати в повному обсязі комплекс робіт з виконання земельно-кадастрової документації на землі природно-заповідного фонду.

До речі, загальна площа природоохоронних об’єктів — 353,4 тис. га, з них — 15 об’єктів загальнодержавного значення (92% від загальної площі природно-заповідного фонду області) і 66 об’єктів місцевого значення, або 8%. Причому кадастрову документацію поки що мають 7 з 15 природоохоронних об’єктів загальнодержавного значення та 28 з 66 об’єктів місцевого значення.

До того ж на місцевому рівні поки що немає комплексних екологічних програм, які б окреслювали наявні місцеві екологічні проблеми, конкретизували б Перелік заходів та мали належне фінансове підґрунтя для їх ефективного виконання.

Також потребує ретельної підготовки окремакомплексна програмаз охорони навколишнього природного середовища Херсонщини. Саме до такого вкрай необхідного громаді документу доречно включити розділ про збереження природно-заповідного фонду. Звісно, із залученням коштів обласного Фонду, коштів державного та місцевого бюджетів, із визначенням мети (оформлення земельно-кадастрової документації,винесення меж територій та об’єктів природно-заповідного фонду), визначеними строками виконання заходів, з відповідальними за їх виконання, обов’язковим звітуванням про реалізовані заходи.

За інформацією прес-служби Управління Південного офісу Держаудитслужби в Херсонській області