Проти пропагандистів комуністичного і рашистського режимів на Херсонщині порушили кримінальні справи

2 года назад 0

Прокурори Херсонської обласної прокуратури здійснюють процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях, розпочатих за фактами виготовлення, поширення, а також публічного використання символіки комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів (ч. 1 ст. 436-1 КК України).

Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної прокуратури.

За даними слідства, двоє мешканців м. Херсона підняли на флагшток прапор червоного кольору з комуністичною символікою біля меморіалу «Вічного вогню».

Також ворожими військами закріплюються на адміністративних будівлях  прапори рф та СРСР, а на центральній площі окупованого міста Генічеськ, перед місцевою державною адміністрацією встановлено пам’ятник Леніну, який ще в січні 2015 року було демонтовано. 

Такі дії є прямим порушенням чинного законодавства України щодо декомунізації шляхом поширення та публічного використання символіки вказаних режимів та караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк, з конфіскацією майна або без такої.

Наразі у кримінальних провадженнях проводяться невідкладні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на швидке, повне і неупереджене дослідження обставин правопорушення.

Досудове розслідування здіснюється Головним управлінням Нацполіції в Херсонській області.