Психіатрична експертиза допоможе уникнути адмінвідповідальності

6 лет назад 0

Суд зобов’язаний встановлювати психічний стан особи під час вчинення правопорушення. І якщо експертиза встановить, що правопорушник хоч і тимчасово, але перебував у стані неосудності, він звільнятиметься від відповідальності. Про це повідомляє "ЗіБ"[/url].

Урядовий проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проведення судово-психіатричної експертизи в адміністративному провадженні» (№7472) призначений конкретизувати деякі положення Кодексу про адміністративні правопорушення.

Зокрема, в новій редакції ст.20 КпАП уточнюється, що під станом неосудності розумітиметься такий психічний розлад, який позбавляв особу «здатності усвідомлювати свої дії (бездіяльність) або керувати ними».

Якщо в розпорядженні органу, який розглядає справу про адміністративне правопорушення, буде достатньо даних щодо можливого перебування особи у стані неосудності, має призначатися судово-психіатрична експертиза. Якщо порушник погодиться на неї або сам подасть відповідне клопотання, граничні строки притягнення до відповідальності обчислюватимуться вже з моменту отримання висновку експерта — не пізніше одного місяця.

Власне, експертизу може призначити тільки суд. Причому навіть без згоди особи, яка притягається до адміністративної відповідальності якщо для цього будуть достатньо підстав.

Водночас, під час вирішення питання про призначення експертизи участь захисника буде обов’язковою. Якщо ж в особи немає адвоката, їй має бути надана безоплатна вторинна правова допомога.