російські загарбники планують тотальний терор, репресії та депортацію до РФ мирних жителів Херсону, — Денісова

2 года назад 0

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зробила заяву стосовно планів російських окупантів репресувати та депортувати місцеве населення. Вона наголосила на відповідальності за порушення норм статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни та звернулася до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з тимчасово окупованого Херсона.

Звернення Людмили Денісової опубліковане у Facebook:

"Шановні мешканці Херсонщини, наразі є інформація про нарощування терористичної діяльності рашистських окупантів у регіоні.

російські загарбники планують тотальний терор, репресії та навіть депортацію до РФ мирних жителів тимчасово окупованого Херсона, які виходять на проукраїнські мітинги та виступають проти окупантів.

Про це йдеться у листі російського ФСБ, на який посилається The Times. У ньому наведені деталі щодо придушення опору жителів Херсона. Зокрема, кремль готовий вдатися до депортації половини міста.

Поліцейський режим окупанта опрацьовує також питання вивезення викрадених українців до Кримського півострова і розміщення в установах виконання покарань.

Депортуючи громадян України зі своїх помешкань, країна-окупант порушує норми статті 49 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, яка забороняє  здійснювати примусове переселення або депортацію осіб  з окупованої території.

Звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста вжити всіх можливих заходів для відкриття на території України безпечних гуманітарних коридорів для евакуації цивільного населення з тимчасово окупованого Херсона та інших міст України, де тривають бойові дії.

Громадяни України, якщо у вас є родичі чи друзі у Херсонській області, попередьте їх про небезпеку.

Херсонці, закликаю вас бути обережними, не вступати в прямі сутички з рашистськими бойовиками та представниками поліцейського терору РФ.

Україна про вас не забула! Херсонщина була, є і буде українською! Перемога буде за нами!", — йдеться у зверненні.