Сили оборони знищили три системи С-300 у Херсонській області

8 месяцев назад 0

За минулу добу, 23 серпня, було знищено та пошкоджено три системи С-300 у Херсонській області. Їх окупанти використовують не тільки як ППО, але і як зброю, аби вражати об'єкти цивільної інфраструктури.

Про це та інше повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону.

“Зараз установки вже не можуть бути застосовні, ані як засіб захисту, ані як засіб атаки. Вони використовують С-300 в нетиповий спосіб, за принципом земля-повітря, але влучають саме в об'єкти цивільної інфраструктури”, – сказала речниця.

Раніше в британській розвідці писали, що, імовірно, російська оборона біля східного берега Дніпра на Херсонщині внаслідок передислокації військ могла послабитися. Росія, можливо, відвела підрозділи десантно-штурмових військ на Запорізький напрямок.

Наталія Гуменюк зазначила, що час від часу Сили оборони спостерігають, що окупанти перекидають сили на цей напрямок.

“Поки ще цей процес триває, тому що території великі, і для самих окупантів створюються певні складнощі, коли вони намагаються маневрувати. Окрім того, наш постійний вогневий контроль не дає їм спокою. На суходільній ділянці там, де їм особливо “припікає”, вони змушені підтягувати резерви”. 

Речниця говорить, що на півдні в них загалом ускладнена логістика, особливо, коли мова йде про перекидання військ з інших регіонів. Тому вони намагаються маневрувати силами, які накопичені на цій ділянці. Наталія Гуменюк додає, що в ЗСУ знають точну кількість і живої сили, і техніки, але озвучувати ці цифри зараз недоцільно.

Також, за її словами, є ще місцевості на лівобережжі Херсонщини, де вода дотепер не відійшла. Це створює передумови до гуманітарної катастрофи. Також дуже складна ситуація з питною водою, але це впливає й на побут росіян. 

“У їхніх таборах розквітає кишкова інфекція. Ті самі біолабораторії, які вони так довго шукали, зараз просто всередині кожного з них”. 

Учора ми писали, що до тимчасово окупованого Скадовська на Херсонщині повинен прибути гуманітарний конвой із РФ для незабезпечених громадян. Але, імовірно, що під прикриттям гуманітарного вантажу окупанти доставлять ракетні та артилерійські боєприпаси.