В Естонії відбувся показ стрічки “Нескорений Херсон”

6 месяцев назад 0

У Таллінні до дня звільнення Херсона, 11 листопада, показали документальний фільм Медіаплатформи “Вгору”  “Нескорений Херсон”.

Після показу пройшло обговорення з режисером стрічки Устином Данчуком та журналісткою “Вгору” Іриною Ухваріною.

Організаторка показу Олена Попова, поділилися з нами, як виникла ідея показати “Нескорений Херсон” у Таллінні:

“Ми сиділи з Тетяною Багацькою, з херсонкою, обговорювали події, які відбуваються в Херсоні зараз, як його обстрілюють, як ми відреагували на підрив Каховської ГЕС  і згадували, як визволяли Херсон. Саме в цей момент ми зрозуміли, що треба щось привезти 11.11 в Таллінн, аби згуртувати херсонців разом, в одному місці, в один час. Не для святкування, але для зустрічі та відзначення такої важливої події для всіх херсонців. Ми подумали, що це буде фільм. Я одразу запропонувала це конгресу українців в Естонії, пані Віри Конник, і вона підтримала цю ідею, організувала зал для показу та у Фейсбуці запросила людей”.

Олена розповіла, що на показ прийшло близько 40 людей, серед них були і естонці, і діаспора естонська, і херсонці. Зокрема були представники Конгресу українців, представник посольства та українського земляцтва в Естонії.

“У нас на показі були люди, які звільнилися з російського полону,  жінка, яка понад два тижні тому виїхали з окупованого Лівого берега до Таллінна”, – додала організаторка.

Також своїми емоціями поділилися глядачі.

“Коли дивишся фільм знову переживаєш ті емоції. Дуже важливо доносити цю інформацію до інших, бо багато людей не вірять в те, що відбувалося в Херсоні. Дякую вам за фільм”, – згадує зі сльозами на очах херсонка.

“Я, наче знову побував там (ред. на площі Свободи), де я ходив з прапором, чіпляв жовто-блакитні стрічки. Фільм дуже інформаційний як для херсонців, так і для всього світу” – розповів херсонець Олексій, якого окупаційні війська тримали у підвалі.

“ Завдяки цьому фільму, ми побачили, як жили херсонці під час окупації та після деокупації. Ви херсонці – незламний народ, героїчний народ. Дякую за фільм. Я дивилася та намагалася впізнати ті вулички, по яких я ходила. Чекаємо на наступні фільми”, – поділилася глядачка, яка декілька разів була в Херсоні до війни.

P.S. Нескорений Херсон" – стрічка про роботу херсонських журналістів. З початку повномасштабного вторгнення кореспонденти Медіаплатформи "Вгору" фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У фільмі зібрані унікальні кадри, які показують, якими були для Херсона та його жителів останні півтора року.

Нагадуємо, 27 жовтня, відбувся показ документального фільму "Нескорений Херсон" у бібліотеці Борисполя Київської області. У фільмі йдеться про роботу журналістів "Вгору" під час окупації міста. 

Показ “Нескореного Херсона” відбудеться у  Чорноморську 27 листопада. Фільм увійшов до колекції фільмів Мережі DOCU/CLUB.