Василь Зеленчук у суді: «Мене вбивали»

6 лет назад 0

«Це був замовний злочин зі спробою вбивства. Мне вбивали. Напад на мене — це помста за принципову позицію: боротьбу з тими, хто обкрадає державу та простих українців, розплата за війну з корупцією», — заявив перший заступник голови Херсонської обласної ради Василь Зеленчук на допиті у суді, де розглядалася резонансна справа про скоєний на нього напад.

23 травня Херсонський міський суд ухвалив подовжити строк тримання під вартою обвинуваченому у вчиненні злочину ще на два місяці. Клопотання сторони захисту про цілодобовий домашній арешт суд відхилив.


Нагадаємо, Василя Зеленчука жорстоко побили пізно ввечері 10 листопада 2016 року. Напад стався біля під'їзду будинку, в якому проживає перший заступник голови облради. Василя Зеленчука били по голові металевим прутом, від звірячих ударів з-за спини депутат отримав тяжкі травми. Обвинуваченому у скоєнні злочину на момент арешту було 37 років. Він не працює, має погашену судимість і неповнолітню дитину. На думку Василя Зеленчука, заарештований – лише виконавець замовного злочину.

«Я дуже добре пам’ятаю цей день, адже саме тоді до Херсона приїжджав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Напад на мене однозначно пов'язаний з моєю професійною діяльністю, адже саме тоді обласна рада жорстко зайнялася питанням корупції серед посадовців рибоохоронної сфери. За нашими підрахунками, через корупцію бюджет втрачає близько 500-600 мільйонів гривень», — сказав у суді Василь Зеленчук.

За словами першого заступника голови облради, він впізнав нападника.

«До цього версія захисту зводилася до того, що обвинувачений не бив Василя Зеленчука і потерпілий взагалі його не впізнав. Я вважаю, що сьогодні ця версія повністю спростувалася. Потерпілий однозначно впізнав нападника, він зміг відповісти на всі питання адвоката, багато з яких були достатньо каверзними та складними. Якби все відбувалося не так, як каже перший заступник голови облради, то він би не зміг нічого сказати. Наскільки я розумію, обвинувачений свідчень не давав і розкривати замовників не збирається. Якби він це озвучив, то це безумовно врахували б при винесенні вироку як пом’якшуючі вину обставини.
В ході розслідування допитувалось багато посадовців рибоохорони, які зрозуміло заперечували свою співучасть в цій справі. Один з них був затриманий по непов'язаній з цією справі. Однак ті речі, які Василь Зеленчук розповідав про корупцію в цьому середовищі, підтверджуються тими фактами, що люди затримуються саме за тими звинуваченнями, які перший заступник голови облради озвучував у 2016 році»,
— прокоментував журналістам адвокат Василя Зеленчука Дмитро Ільченко.

Справа про напад на першого заступника голови облради розглядається Херсонським міським судом вже півтора роки. Захисник Василя Зеленчука припускає, що вирок у ній винесуть не раніше початку 2019 року.

«На жаль, через те, що до Херсонського міського суду так і не призначені судді на вакантні посади (а їх наразі 29), то колегія фізично не може розглядати справу швидше. На кожного з суддів колегії приходиться близько півтори тисячі кримінальних справ. Це величезна кількість. І навіть такий розгляд – це вже максимально можливий темп. По нашій справі залишилося допросити свідків, вивчити експертні матеріали. Думаю, що максимум до весни 2019 року ми маємо вийти на вирок», — вважає адвокат.

Допит свідків у справі про напад на Василя Зеленчука запланований на серпневе засідання суду.