Витрати посівну в поточному році підвищаться в півтора раза

2 года назад 0

 Херсонщина край міцно пов’язаний з аграріями. Проблеми та завдання  які стоять перед українськими аграріями сильно впливають на життя кожного простого жителя нашого краю. Як повідомляє Український клуб аграрного бізнесу,  витрати в сезон посівної 2022 року в півтора раза перевищать тогорічні.

Найбільше подорожчали мінеральні добрива. Ціни на них зросли в середньому у 2,5 раза в порівнянні з попередньою посівною через стрімке подорожчання природного газу – основної складової виробництва азотних добрив. Ціна на добрива може ще збільшитися через підвищений, ажіотажний попит.

«Через світове зростання вартості енергоносіїв подорожчали не тільки добрива, але і, звичайно, дизпаливо, яке за рік зросло в ціні на 27%», – розповідала аналітик УКАБ Світлана Литвин.

«ЗЗР За останній рік подорожчали в середньому на 17%. Причинами є перебої у виробництві діючих речовин у найбільшого світового виробника пестицидів – Китаю. Через енергетичну кризу і контроль за кількісними показниками споживання електроенергії», – додала вона.

За її словами, це призвело до певного дефіциту ЗЗР і, відповідно, зростання цін на них. Зокрема, це стосується жовтого фосфору – основи для виробництва гліфосату.

Значну частку в структурі витрат посівної займає насіннєвий матеріал. Ціни на дану складову за рік зросли в середньому на 15% внаслідок зростання собівартості його доопрацювання через подорожчання енергоносіїв. Крім того, на 13%, або на $170 за гектар, зросла ціна оренди землі.

«У ситуації, що склалася в аграріїв є два варіанти розвитку подій: повністю використовувати всі матеріально-технічні ресурси для отримання кращих врожаїв, але при цьому понести істотні матеріальні витрати, або ж заощадити на посівній і отримати значно гірші показники врожайності. У будь — якому випадку будемо сподіватися, що погодні умови та в цьому році допоможуть отримати найкращі результати», – зазначає Світлана Литвин.