У Біляївці на Херсонщині окупанти облаштували катівню, де утримували та катували 20 українців

8 месяцев назад 0

Під час окупації села Біляївка Бериславського району Херсонської області окупанти облаштували в школі на другому поверсі катівню та в період із 5 квітня по кінець вересня 2022 року незаконно утримували й катували щонайменше 20 українців.

Про це під час брифінгу в Media Center Ukraine розповіла координаторка напряму документування воєнних злочинів Центру прав людини ZMINA Єлизавета Сокуренко.

За її словами, Центр прав людини провів глибинні інтерв'ю з 12 постраждалими, п’ятьма свідками та родичами. Три особи відмовилися від розмови. Чотирьох уже немає в живих, з них двоє померли в катівні, ще двоє – після звільнення: один скоїв самогубство. 

Зазначається, що більшість затримань супроводжувалася фізичним насильством та погрозами. Основна причина, через яку їх затримували, — закиди в коригуванні вогню та співпраці зі ЗСУ.

"Катівню облаштували в технічному приміщенні школи, її називали “каптьоркою”. Орієнтовний розмір приміщення становив 6 на 3 метри, тут не було вікон, освітлення та туалету. Зимою в кімнаті було холодно, а влітку навпаки – не було чим дихати. У середньому в кімнаті за весь час утримання одночасно перебували від 8 до 13 людей. Водночас вони не знали, у якому населеному пункті перебувають, бо їм надягали мішки або шапки на голову", — розповіла правозахисниця.

Як зазначила Сокуренко, постраждалих майже не годували. Давали рідку юшку в обрізаній 5 літровій пляшці, рідше – тушкованку, та ще рідше – хліб. Критичною була ситуація з питною водою – раз на 1-2 дні українцям також давали п’ятилітрову пляшку на всіх. Через брак води, дехто пробував пити власну сечу.

Російські військові імітували страту, погрожували кастрацією, під'єднували до геніталій електричний струм, застосовували введення невідомих ін'єкцій.

"Також потерпілі розповіли нам про те, що під час утримання стали свідками смерті двох чоловіків. Йдеться про фермера Олега Ковалика з села Миролюбівка та Дмитра Журавльова, який мешкав у Біляївці. Обидва чоловіки перебувають у статусі зниклих безвісти. Їхні тіла шукають рідні", – повідомила правозахисниця.

Єлизавета Сокуренко підсумувала: події, які відбувалися з утримуваними в Біляївці чоловіками, є не лише потенційними воєнними злочинами, а в ширшому контексті можуть слугувати для доведення того, що Росія вчиняє в Україні злочин проти людяності – катування.

Те, що за пошкоджене росіянами майно можна отримати компенсацію, більшість херсонців розуміє, люди намагаються оформити відповідні документи, щоб мати за що відновити своє житло. Про те, що існує допомога від держави для тих, хто пережив тортури (у катівні або ж навіть у власній оселі), люди знають мало. Юрист громадської приймальні благодійної організації “Фонд милосердя та здоров'я” та адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Данилов розповів Медіаплатформі “Вгору” про допомогу для тих, хто був у полоні та пережив катування.

Під час окупації Херсона росіяни жінок в ізоляторі били, катували електрострумом, холодною водою, погрожували та принижували їх.

Російським військовим Віктору Бедрику та Олександру Чичкану оголосили підозри в жорстокому поводженні з цивільним населенням, що проявилося в незаконному увʼязненні та катуванні. У Херсоні минулого року Бедрик і Чичкан затримали щонайменше 11 людей у підвалі апеляційного суду.