У співпраці з РФ підозрюється колишній селищний голова Комишан»/>

4 месяца назад 0

СБУ повідомила про підозру в колабораціонізмі за організацію незаконного референдуму 68-річному колишньому Комишанському селищному голові Олександру Фатєєву.

Про це повідомляє Медіаплатформа “Вгору” з посиланням на опубліковану підозру.

Як ідеться в тексті підозри, Олександр Фатєєв не пізніше червня 2022 року добровільно погодився стати окупаційним старостою Комишанської громади.

Із серпня по 27 вересня 2022 року чоловік організовував проведення незаконного референдуму на території окупованих сіл Комишани, Зимівник, Благовіщенське та Приозерне Херсонської області.

Зокрема, він підбирав членів окупаційної “дільничної виборчої комісії № 210”, у тому числі проводив співбесіди, організовував роботу цієї “комісії” в приміщенні комишанської школи № 26, ідеться в підозрі.

Також Олександр Фатєєв організовував супровід членів ДВК № 210 військовослужбовцями РФ під час обходу мешканців сіл Комишанської громади. 

Окрім того, Фатєєв під час проведення псевдореферендуму з 23 по 27 вересня 2022 року об’їжджав вулиці Комишан на агітаційному автобусі разом із солдатами РФ.

За всіма обвинуваченнями Фатєєву загрожує позбавлення волі до 10 років із конфіскацією майна.

У тексті підозри вказано, що чоловік народився в Росії та проживав у Херсоні. Як повідомляв “Центр журналістських розслідувань”, Олександр Фатєєв очолював Комишанську селищну раду з 2003 по 2020 роки. До Херсона він переїхав із Росії у 1990-х роках.

З 23 по 27 вересня 2022 року російські окупанти провели на окупованих частинах чотирьох областей України псевдореферендуми. У Херсонській та Запорізькій – про вихід зі складу України, проголошення незалежності та приєднання до Росії, у Донецькій та Луганській – про приєднання до Росії.

За результатами, які продемонструвала російська пропаганда, на окупованій Херсонщині за входження до складу Росії проголосували нібито 87,05% учасників референдуму. В ООН засудили незаконний референдум, як і низка країн, зокрема, ЄС та США, оголосили, що не визнаватимуть результати фейкового голосування. 

Голоси на окупованих територіях збирали, застосовуючи силу та погрози. Повідомлялося, що озброєні люди з бюлетенями обходили помешкання. 

Попри це, 29 вересня Володимир Путін, видав укази про нібито "визнання незалежності" Херсонської та Запорізької областей за результатами псевдореферендуму.