З окупованої Херсонщини повернули ще трьох дітей – Save Ukraine»/>

4 месяца назад 0

Волонтерська організація “Save Ukraine” повідомила, що повернула ще трьох дітей з окупованої Херсонщини: 8-річного Єлисея, і двох 18-річних братів Андрія та Михайла.

Як розповідають на сторінці  “Save Ukraine”,  8-річний Єлисей на початок повномасштабного вторгнення проживав разом з бабусею на окупованій частині Херсонщини. Мама жила в Одесі. Але бабуся померла, й окупаційна влада одразу помістила дитину в інтернат. За станом здоров’я мама не могла поїхати за сином, тому за ним поїхала двоюрідна сестра жінки. Проте дитину їй не віддали, нічого не пояснивши, хоча всі необхідні документи жінка мала.

“Потрібно було діяти, бо якщо дитина пів року перебуває без батьківського піклування, її можуть віддати в російську сімʼю. Тож наша команда зробила все, для того, щоб мама отримала меддопомогу і змогла забрати дитину з окупованої території”, – пишуть волонтери.

Як зазначається, дорогою жінці довелося пройти через багатогодинні допити ФСБ, співбесіди. Вона змогла забрати сина з інтернату.

18-річні брати Андрій та Михайло – сироти, яких до повномасштабного вторгнення виховували в прийомній родині на окупованій території. 

“Після настання повноліття хлопці зрозуміли, що дуже скоро окупаційна влада відправить їх воювати проти своїх. В Україні вони обоє були у розшуку як безвісти зниклі”, – повідомляє організація.

Команда Save Ukraine повернула в Україну 226 дітей з окупованої території України з 24 лютого 2022 року, інформують на сторінці волонтерів.

Згідно з інформацією від омбудсмена Дмитра Лубінця, верифіковано 20 тисяч українських дітей, яких Росія депортувала з окупованих територій, але їх реальна кількість може бути в рази більшою. 6 грудня він повідомляв, що на підконтрольну Україні територію вдалося повернути більше ніж 500 дітей.

 

14 грудня стало відомо, що з окупованих територій України повернули ще п’ять дітей.