19-річному помічнику окупаційного мера Каховки заочно дали 12 років ув’язнення

1 месяц назад 0

Івано-Франківський міський суд визнав жителя міста Каховка Херсонської області Миколу Степанова, 2002 р.н., винним у пособництві окупаційній адміністрації держави-агресора.

Про це повідомляє  із посиланням на  від 21 березня.

У квітні 2022 року Степанов погодивсч бути помічником новопризначеного окупаційною владою голови «воєнно-гражданской администрации» міста Каховки. У подальшому він узяв участь у проведенні в вересні 2022-го незаконного референдуму про приєднання Херсонщини до Російської федерації.

У  Telegram російського інформагенства ТАСС вийшов відеосюжет, в якому зафіксовано, як Степанов ставить печатки на бюлетні, які будуть використані у голосуванні на псевдореферендумі. Також у Telegram знайшлося фото як Степанов із георгіїівською стрічкою берез участь у параді «Бессмертного полку» 9 травня 2022 року в Каховці. В Instagram Stories Степанов виклав відеозапис: «Сегодня 21 августа 2022 года. В Новой Каховке друзья с Рязани передали нам машину 20 тонн гуманитарной помощи. За что им отдельное спасибо, очень благодарны, этого нам не хватало, спасибо». Пізніше він також опублікував у Instagram свого перебування у Москві у складі делегації із підписання угоди про приєднання окупованих територій до Російської федерації.

Степанов також виклав  в Instagram фото із підписом «С годовщиной сво, друзья». На фото грамота, нібито підписана президентом РФ: «Степанов! Благодарю Вас за активное участие в общественно-политической жизни российского общества и особый вклад в реализацию приоритетных социальных проектов В. Путин, г. Москва 25 января 2023 года».

У суді показання дали двоє переселенців, які тепер проживають в Івано-Франківській області. Вони розповіли, що познайомилися зі Степановим приблизно у 2019 році на святкуванні міста Каховки в компанії спільних знайомих. Свідки підтвердили, що квітні-травні він став помічником поставленого окупантами мера, який був депутатом обласної ради від ОПЗЖ і Партії регіонів. У квітні Степанов нібито організував перевзення людей до Криму з охороною або з військовими РФ за додаткову платню, щоб без черги перетнути пункти пропуску. Зі слів інших осіб свідкові відомо, що Степанов спільно з військовими РФ викрадали місцевого жителя. Хлопця тримали на підвалі і катували, забрали у нього і його батьків автомобілі, майно з квартир, а потім у родини викраденого вимагали декілька тисяч доларів викупу, щоб залишити його в живих.

Степанова заочно засудили до 12 років увʼязнення із конфіскацією майна. Також йому на 15 роців забороняється обіймати посади в органах державної влади та органах місцевого самоврядування.