“Базарна” сесія: Херсонська міськрада планує легалізувати “ринкові містечка” 

2 года назад 0

Херсонська міськрада на черговій сесії планує легалізувати незаконні “ринкові містечка”. Про це заявив в соцмережах політик та голова обласного осередку партії “За майбутнє” Віталій Богданов. 

За його словами, жодна з депутатських каденцій не наважувалася поновлювати договора оренди на земельні ділянки під так званими “торговими містечками”. 

Як вказано в проекті порядку денного засідання сесії, легалізувати планують ТОВ “Кристал”, Дніпровський ринок, ПАТ “Дружба” та Дніпровський ринок. Останнім керує член виконкому та батько першого заступника голови Херсонської облради Єгора Устинова – Олександр Устинов. 

“В свою чергу, до сесії викладу повний аналіз порушення законів по кожному пункту та звернення до правоохоронців”, – написав Віталій Богданов. 

Проти легалізації ринків виступили в громадській організації “Народний контроль”, передає видання “ Херсон week ”. Вони подали на ім’я міського голови Ігоря Колихаєва заперечення щодо зазначених проектів рішення. Активісти наголошують, що прийняття цих проектів рішень призведе до порушення законодавства. 

“Як стало відомо із офіційного сайту Херсонського окружного суду м. Херсона, в названому суді відкрито провадження у справі №540/6279/21 за позовом Головного управління ДСНС до ТОВ ТСЦ «Кристал». Предметом позову стало порушення ринком вимог пожежної та техногенної небезпеки.

Крім того, ринок «Кристал», «Дніпровський», «Шуменський» та «Дружба» не відповідають жодному пункту Правил торгівлі на ринках (зареєстровані у Міністерстві юстиції України 22.03.2002 року №288/6576). 

Варто також зазначити, що ринок «Кристал» розміщений на каналізаційному колекторі. Об’єкти торгівлі заважають належному обслуговуванню колектору. Відомо, продовження оренди землі не погоджено і з Національною поліцією. Зокрема, це стосується вимог, що територія ринку повинна мати відокремлену та відгороджену від проїжджої частини, житлового та комунального секторів ділянку землі, зручне сполучення громадського транспорту загального користування, підземні чи наземні переходи для пішоходів, стоянки для транспортних засобів відвідувачів, безпечні для руху пішоходів входи і виходи, штучне освітлення території ринку, автостоянок і під’їздів тощо.

Як зазначається у зверненні «Народного контролю», запропоновані міськрадою проекти рішень грубо порушують чинний порядок поновлення/продовження орендних відносин землі та прав членів територіальної громади, адже названі «ринки», фактично, є стихійною торгівлею, без жодного узгодження документації у порядку встановленому законом.

Продовження орендних відносин при встановлених порушеннях є злісним потуранням і ігноруванням інтересів міста, ігноруванням вимог чинного законодавства.