Довибори в Раду та «файт» на 184 окрузі: місцеві еліти проти центрального адмінресурсу

3 года назад 0

В Україні тривають довибори в Раду. Нових нардепів обиратимуть виборці з Херсонщини та Чернігівщини. На першому, 184 окрузі розгорілася справжня битва за крісло в Парламенті. Та наскільки чесна вона? Розповів директор Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко під час відкритої дискусії на тему «Довибори до Верховної Ради України 2021 на виборчих округах №184 та №197» у медіацентрі «СтопКор».

«Що стосується 184 округу, то тут все таки ситуація показати спроможність вертикалі губернатора – тобто нинішньої влади. Ми пам'ятаємо, що Сергія Козиря поставили губернатором Херсонщини в березні місяці. Очевидно, що це було зроблено саме для його підготовки вже відповідно для кандитування в 184 окрузі. Але ситуація складається таким чином, що якраз на 184 окрузі ми бачимо найбільший «файт», найбільшу битву адмінресурсу місцевої еліти і вже фактично насадженого згори, з Києва ресурсу. Ми бачимо, що і міністри сюди приїжджають на різні конгреси і так далі» , – сказав він.
За словами Чаленка, проміжні вибори по 184 та 197 округах сьогодні фактично знаходяться під певною «інформаційною парасолею» місцевих виборів, які відбуваються у Харкові.
«Сьогодні це дає можливість штабам на відповідних округах застосовувати більш брудні технології не боючись, що ці теми будуть висвітлюватися на всеукраїнському рівні за рахунок того, що вся увага приділена сьогодні першій столиці України. Тому очевидно, що сьогодні для влади є ідеологічно дві різні мети по кожному з округів. Очевидно, що є відповідно мета перемогти. Але для чого перемогти? Якщо ми говоримо про 197 округ із центром у Золотоноші, то очевидно, що це намагання «Слуг народу» показати, що саме місцеві команди, які прийшли до влади на місцях за рахунок виборів 20-го року, можуть далі будувати базу для відповідно вже виборів до Верховної Ради і очевидно вже майбутніх президентських виборів» , – каже експерт.
Чаленко також зауважив, що для цього сьогодні і було змінено було округ. «Тому що з однієї сторони організувати максимально адміністративний ресурс наскільки це можливо. А по-друге, відповідно показати, що є якась певна дієвість конкретно голови від «Слуги народу» і показати цю дієвість не для українського суспільства, а всередині команди, щоб нікуди ніхто не розбігався» .
За його словами, в кожної з команд буде основна мета, окрім підкупу і власне залучення максимальної кількості власного електорату – це максимальне заниження явки на виборах 31 жовтня.
«Це потрібно для того, щоб ці сітки власне спрацювали. Тому що як показала місцева кампанія минулого року, де власне люди приходили на вибори не дивлячись на загрозу коронавірусу. Там ці сітки не зовсім спрацювали – люди витрачали великі кошти, але проходили вкрай неочікувані кандидати. Тож безліч коштів були витрачені таким чином марно і вони використовували ті самі сітки» , – сказав експерт.
Довибори в Раду: Чаленко прогнозує повторення ситуації з Вірастюком. Зауваживши, що проблема в тому, що журналісти великої ваги цим округам доцільно виділяти не будуть. «І дуже важливо, що сьогодні власне на Херсонщині все-таки є кандидати, які свою кампанію розрахували не з точки зору скупки голосів, не з точки зору бажання попрацювати до 31 жовтня. А вже розгорнули потужну адвокаційну кампанію в межах всієї України для того, щоб відстояти кількість опорних і лікарень і шкіл. Я вважаю, що компанія пані Катерини Одарченко навіть не дивлячись який результат вона отримає, я їй бажаю великих успіхів Але я думаю що якраз така започаткована ініціатива врешті-решт досягне свого успіху хоча би в межах того округу, для чого вона це робила» , – підсумував він.
Зазначимо, Роман Бочкала заявив, що на Херсонщині гречкосійство почалося ще задовго до передвиборчої кампанії.
Повне відео відкритої експертної дискусії: