Херсонська єпархія ПЦУ закликала УПЦ МП відреагувати на утворення Скадовської єпархії РПЦ

4 месяца назад 0

Управління Херсонської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) висловило протест з приводу синодального рішення РПЦ щодо утворення так званої «Скадовської єпархії».

Про це повідомляє  єпархії.

"Територія України не є канонічною територією РПЦ, і будь-які рішення РПЦ стосовно території Херсонщини, яка цілковито є частиною України як суверенної незалежної держави, не мають жодної правомочності", — зазначають у ПЦУ.

Херсонська єпархія ПЦУ закликала керівництво очолюваної митрополитом Онуфрієм (Березовським) церковної структури в Україні озвучити їхню офіційну позицію щодо утворення фантомної «Скадовської єпархії» РПЦ.

"Особливо закликаємо оприлюднити свою позицію митрополита Іоанна (Сіопка), який на Херсонщині очолює релігійне об’єднання, частину якого і анексували синодальним рішенням РПЦ 27 грудня цього року, цинічно пославшись на його бездіяльність в умовах окупації частини Херсонщини. Просимо його прокоментувати заяву підлеглих йому кліриків: «мы всегда понимали и осознавали, что и канонически и духовно являемся частью той большой и крепкой семьи, в которой соединилось земное и Небесное — Русской Православной Церкви»" , — підкреслили в ПЦУ.

"Мовчання з цього приводу архієреїв, які служать в Україні та подані як єпископи московського патріархату на сторінках офіційного календаря РПЦ на 2024 рік, є неприйнятним. Таке мовчання – знак згоди з агресором, свідчення підлеглості й покірності тих, хто називає себе «УПЦ», московському центру.

Озвучена зрозуміла позиція і протест, якщо такий є, з цього приводу, дозволили б спільними зусиллями протидіяти духовній агресії, яку чинить РПЦ і росія щодо України", — наголосили у Херсонській єпархії ПЦУ.