Історик з Херсонщини звільнився з Музею Другої світової після того, як назвав жертв російського обстрілу “згорілими комками”

3 месяца назад 0

Публіцист і старший науковий співробітник Музею історії України в Другій світовій війні Роман Кабачій звільнився після того, як публічно назвав загиблу внаслідок російського обстрілу на Харківщині родину  “згорілими комками”. 

Про це повідомляє видання , з посилання на музею.

Кабачій висловився так щодо родини Путятіних, які згоріли в будинку разом із двома дітьми після російського обстрілу 12 лютого. Частина сім’ї ховалась у ванній, а інша – у коридорі та на кухні. 

Чоловік критикував загиблих, що ті не вивезли неповнолітніх у безпеку, а щодо мети невиїзду, то припустив, що батьки були держслужбовцями й отримували заробітну плату, тому й лишались у регіоні. Під відповідною публікацією з’явилося чимало коментарів, у яких користувачі дивувались, що Кабачій не співчуває загиблим. 

“Співчуття кому?? П’ятьом згорілим комкам??”  – написав він у відповідь. 

Нині цей допис не доступний, втім у медіа лишилися скриншоти. Фото: Детектор медіа
Кабачій після розголосу  за свої слова, втім на роботі однаково розкритикували історика.

Звільнення за власним бажанням у музеї назвали  “непростим кроком”.  Кабачій у коментарях до допису закладу подякував за отриманий досвід. 

Нагадаємо, що  історик Роман Кабачій, якому 46 ріків, народився в селі Добропілля Голопристанського району Херсонщини. Закінчив історичний факультет Херсонського педагогічного університету.

Отримав ступінь доктора наук у галузі новітньої історії в Університеті Марії Кюрі-Склодовської в польському Любліні. Тема докторату — "Переселення українського населення з Польщі на Південь України в 1944–1946 роках". За текстом роботи у Варшаві 2012 року вийшла польською монографія "Вигнані на степи".  Книжка "Вигнані на степи. Депортація українців з Польщі на Південь України в 1944–1946 роках" в Україні вийшла у київському видавництві "Люта справа".

Роман багато років працює у столиці та за кордоном.