На Херсонщині створять Координаційну робочу групу з екології — ПЦПСД

8 месяцев назад 0

За результатами круглого столу з обговорення екологічних проблем Херсонщини, що виникли наслідок збройної агресії Російської Федерації, в області створять Координаційну робочу групу з екології. Про це на сторінці у Facebook  Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень (ПЦПСД).

ЇЇ завданням буде створення реєстру злочинів російських окупантів стосовно природи. У групу увійдуть представники обласної та районних гілок влади, територіальних громад, громадські активісти та експерти.

"Необхідно точно обрахувати та зареєструвати всі збитки, нанесені з початку повномасштабного вторгнення нашому довкіллю. Для чого це потрібно? Для розв'язання екологічних проблем кожної територіальної громади окремо та всієї нашої області в цілому. Зараз багато міжнародних благодійних фондів пропонують допомогу, але, щоб її отримати необхідно правильно й обґрунтовано порахувати отримані збитки. Тому допомога експертів центру та інших організацій буде вкрай необхідною" говорить заступниця керівника Департаменту захисту довкілля Херсонської ОДА  Ольга Філіна .

Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень розробив посібник для підвищення навичок активістів і місцевого самоврядування в громадах з документування екологічних злочинів РФ картографічним методом, з оцінки шкоди й потреб на відновлення, розробки кошторисної документації: дефектних актів, локальних і зведених кошторисів.

"Основною метою такого реєстру є максимальне залучення міжнародної допомоги. Основним партнером впровадження нових ідей стала Бериславська громада, з нею ми розробили нову Програму захисту довкілля "Екологія 2024-2026" і плануємо на її втілення розробити й подати на конкурси низку практичних проєктів у галузях відновлення зелених насаджень, водоочищення та поводження з твердими побутовими відходами" каже експерт ПЦПСД  Володимир Молчанов .

Він розповів, що всі громади області потерпають від екологічних проблем, які завдали військові РФ. Найголовнішою наразі залишається — замінування територій.

Обласна влада організувала комплексне наукове дослідження впливу війни на природу Херсонської області, повідомив перший заступник голови облради  Юрій Соболевський .

"Незабаром ми отримаємо професійні висновки та рекомендації, потім почнемо їх реалізовувати. Тому закликаємо всі інститути громадянського суспільства до різних форм співпраці. Громадська ініціатива розробити чіткий план з відродження нашого регіону викликає повну підтримку" сказав він.