На лівобережжі Херсонської області окупаційна влада оголосила про дострокові «вибори»: яка ситуація у громадах

8 месяцев назад 0

Окупаційна влада на лівобережній частині Херсонщини оголосила про дострокове голосування на так званих "виборах" місцевих депутатів. Якою зараз є ситуація у населених пунктах, які перебувають під тимчасовою окупацією, дізнавались кореспонденти  .

Так звана влада Херсонської області організовує дострокове голосування. Раніше вони називали дати проведення псевдовиборів з 8 по 10 вересня, тепер — з 2 по 7 вересня.

Як розповів Суспільному  житель Скадовська Роман , у місті почала з'являтися "передвиборча агітація" Володимира Сальдо.

"До мене додому не приходили. Але я чув, що до деяких людей приходили і давали листівки саме із зображенням Сальдо. Дають ще якість матеріали, ну, так, щоб люди "обирали". Сальдо однозначно там номер один, інші, серед яких багато знайомих з Херсона", — розповів Роман.

Так звана "виборча комісія Херсонської області" повідомила, що жителі Херсонщини можуть голосувати за водійськими правами та українським паспортом.

Експерт комітету виборців України  Володимир Молчанов говорить, на сьогодні близько 200 тисяч людей вимушено взяли російські паспорти, щоб зберегти власне майно та отримувати медичне обслуговування.

" Сальдо буде обраний "губернатором". Партія "Єдина Росія" буде мати абсолютну більшість в обласній думі, а решта партій — комуністична партія Росії, ЛДПР, "Справедлива Росія". І не знаю, чи будуть там нові люди представлені, адже списки "Єдиної Росії" затверджував саме Сальдо ", — сказав експерт.

Списки колаборантів та людей, які братимуть участь у незаконних виборах на тимчасово окупованій території Херсонської області відомі, їх перевіряють на правдивість, розказав заступник голови обласної ради  Юрій Соболевський .

" Окупаційна влада готує так звані "виїзні групи" та повторення сценарію псевдореферендуму, який вони проводили рік тому на Херсонщині. "Виїзні групи", на жаль, будуть їздити по селах з озброєними військовими та будуть заходити до будинків людей" , — каже Соболевський.

За його словами, добровільна участь саме в організації цих процесів — державна зрада і за це передбачена кримінальна відповідальність.

" Люди, які підуть голосувати, які розуміють, що не мають іншого вибору і бачать реальну загрозу безпеці життя, відповідальності не нестимуть, але цього потрібно уникати, щоб не бути частиною масовки, спрямованої на знищення нашої держави ", — наголосив посадовець.

Юрій Соболевський говорить, мета фейкових виборів на лівому березі — спроба легітимізації окупації Росією частини територій України.
 

Що відомо про "організацію виборів" на тимчасово окупованому лівобережжі Херсонської області ​У телемарафоні "Суспільне. Спротив" депутат обласної ради Сергій Хлань повідомив, що на лівому березі Херсонщини російські окупанти розгорнули так звану "підготовку" до фейкових виборів, які планують провести 10 вересня. Через це вони знову почали приходити до людей додому і визначати, хто отримав російський паспорт.

На тимчасово окупованих територіях Херсонщини окупаційна влада сформувала фейковий орган без повноважень — місцеву “громадську палату”.

Російські військові на території тимчасово окупованої Херсонщини активно готуються до псевдовиборів та формують виборчі комісії. Співробітники Федеральної служби безпеки РФ перевіряють кандидатів до складу комісій та продовжують тиснути на місцеве населення аби змусити прийти на так звані "вибори".

Російські окупанти ширять інформацію про вигадані "домовленості" між Україною, західними партнерами та РФ, що захоплена ними територія Херсонської області залишиться під окупацією. Там припускають, що таким чином хочуть змусити людей взяли участь у псевдовиборах, повідомили у Генштабі.

Перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський, заявив, що списки "переможців" на так званих "виборах депутатів в Херсонську обласну думу" вже є, їх оголосять за результатами "виборів".​