Нацбанк планує підвищити захист прав власників платіжних карток

5 лет назад 0

Національний банк України розробив оновлені вимоги щодо оскарження клієнтами банків грошових переказів, які виникли через шахрайські дії.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НБУ, передає сайт "Громадське".

Зазначається, що у після набуття чинності нових норм, банки зобов'яжуть відновлювати залишки коштів на рахунку своїх клієнтів, які зазнали шахрайських дій, до того стану, який був перед здійсненням незаконних грошових переказів з картки. Це банки повинні будуть робити одразу після отримання відповідного повідомлення від свого клієнта. Відновлення коштів здійснюватимуть протягом однієї доби.

Винятком будуть ситуації, коли банк має підстави вважати, що клієнт повідомив про шахрайство з корисливих цілей (тобто, насправді такого шахрайства не було).

Водночас Нацбанк пропонує підвищити відповідальність клієнтів банків. Так, у разі, якщо дії або бездіяльність клієнта банку призвела до того, що з його картки шахраї зняли кошти, він нестиме всі збитки, які були пов'язані з такими шахрайськими переказами. Наприклад, це стосуватиметься випадків, коли клієнт банку сам розповів свій ПІН-код або надав реквізити картки зловмиснику.

Якщо власник картки повідомить банк про її зникнення вже після того, як з цієї картки незаконно знімуть гроші, банк матиме право не повертати ці кошти (у разі, якщо з картки зникло до 350 гривень).

Також НБУ планує внести зміни до договорів про випуск платіжних карток та дозволити особам, які здійснюють незалежну професійну діяльність, використовувати корпоративні картки (тобто платіжні картки, якими користуються бізнес-клієнти).

Відповідні зміни Нацбанк затвердить після завершення обговорення, тобто після 17 червня 2019 року.

Раніше у Нацбанку повідомляли, що на кожного українця у середньому припадає по 1,4 платіжних картки.