«Наш край»: На тлі стрімкого подорожчання продуктів влада має забезпечити продовольчу безпеку

2 года назад 0

Різке зростання цін на енергоносії і продовольчі товари ще більше загострило проблему продовольчої безпеки в Україні. Про це заявив співголова політичної партії «Наш край» Сергій Шахов.
«За даними UNICEF, в Україні недоїдають 9,8 млн осіб. Це найгірший абсолютний показник серед усіх країн Європи. Однак при цьому українська влада протягом багатьох років реалізує антипродовольчу політику, наслідком якої стає неконтрольоване зростання цін на харчі, безконтрольне вивезення зерна, зростання податків для фермерів, відсутність доступу до дешевших енергоресурсів для переробників. А соціальні стандарти були і залишаються на дуже низькому рівні», — розповів Сергій Шахов.
За його словами, в Україні досі немає закону про продовольчу безпеку, ані навіть затвердженої Стратегії у цій сфері, хоча Мінекономіки розробило та опублікувало її проєкт ще у грудні 2020 року. Не кажучи вже про конкретні програми, з відповідальними та термінами. Тому і останні рішення і плани влади, нібито спрямовані на допомогу населенню в умовах стрімкого подорожчання харчових продуктів, є недолугими і аж ніяк не вирішують критичної ситуації.
«Щоб втримати ціни, уряд обмежив націнку роздрібної торгівлі на соціально значущі товари. Але ж основна причина подорожчання продуктів не у роздрібній націнці, а у зростанні вартості виробництва через дорогі енергоресурси. Крім того, уряд зобов’язав приватних газовидобувників продавати 20% видобутого газу виробникам соціальних продуктів за цінами, у 2-5 разів нижчими за ринкові, що тільки спровокує корупційні ризики. А ідея Офісу президента щодо продуктових карток взагалі не актуальна для України, оскільки в країні існує не дефіцит харчів, а дефіцит грошей у людей» , — пояснив співголова партії.
При цьому він наголосив, що замість необхідних заходів влада діє з точністю до навпаки, посилюючи проблеми продовольчої безпеки тим, що запровадила податок на городи, ввела мінімальне податкове зобов’язання на землю, дозволяє безконтрольне вивезення продовольчого зерна і не формує продовольчий резерв.
«Наш край» виступає категорично проти недолугих рішень уряду, які тільки поглиблюють зубожіння населення. У партії закликають владу змінити політику щодо продовольчої безпеки. На думку фахівців «Нашого краю», уряд має:
— сформувати продовольчий резерв; — запровадити державне регулювання вивезення продовольчого зерна; — впровадити нульову ставку ПДВ на соціальні продукти харчування, як це зробили, наприклад, в Польщі; — впровадити регулярні грошові доплати (раз у 2-3 місяці) 9 млн пенсіонерів, які отримують пенсію нижче фактичного прожиткового мінімуму; — збільшити прожитковий мінімум в держбюджеті з фактичного (2393 грн) до розрахованого Мінсоцполітики (4419 грн).