НАШ КРАЙ: Силовики штрафують пенсіонерів за не вміння користуватися гаджетами

3 года назад 0

17 тисяч гривень штрафу за кнопковий телефон: адвокати «Нашого краю» врятували пенсіонерку від цинічного грабежу поліції та прикордонників. На пенсіонерку з Луганщини Наталію Гончаренко склали протокол при перетині кордону за те, що її телефон не передбачає технічної можливості встановити додаток «Дія». Завдяки втручанню адвокатів «Нашого краю» штраф вдалося скасувати.
«Це показовий випадок, що демонструє як українська влада в особі силових органів ставиться до найбільш незахищених верств населення. За правилами перетину кордону України, в ситуації пандемії коронавірусу, кожен громадянин повинен проходити двотижневу самоізоляцію. Держава стежить за дотриманням режиму ізоляції за допомогою додатку «Дія», яке встановлюється на смартфон. Якщо ж встановити додаток можливості немає, то держава повинна забезпечити громадянам безкоштовні умови обсервації в медичній установі», — пояснив народний депутат, співголова партії «Наш край» Сергій Шахов.
Але замість забезпечити умови для самоізоляції жіночки, поліцейські вирішили скласти на неї протокол і стягнути драконівський штраф.
«Мені сказали, що можуть покласти мене на два тижні в лікарню міста Мілове, але я повинна сама себе забезпечити харчуванням. Як? За 85 кілометрів від мого дому! У мене в гаманці було лише 100 гривень. І хіба у нас не держава зі спеціального фонду забезпечує лікарні?» , — обурюється потерпіла Наталія Гончаренко.
Насправді вимога забезпечувати себе харчуванням під час примусової обсервації є незаконною і неконституційною, розповідає Шахов.
«49-я стаття Конституції України гарантує безкоштовну медицину. В умовах пандемії був створений багатомільярдний державний фонд для боротьби з коронавірусом. Його направо і наліво витрачають на дороги і поліцію. А коли мова заходить про харчування пенсіонерки – грошей НЕ виявляється. Хтось повинен понести за таке ставлення до українців, пенсіонерів, суворе покарання», — заявив народний депутат.
Крім того, за законом, самоізоляці припиняється після отримання негативного результату експрес-тесту на визначення антигена, який проведено після перетину контрольних пунктів в’їзду на тимчасово окуповані території та виїзду з них. Але замість того, щоби забезпечити громадянці проведення експрес-тесту на визначення антигену враховуючи її майновий стан та постійне місце перебування, силовики вирішили не заморочуватись, а просто оштрафувати пенсіонерку на непідйомну для неї суму.
Завдяки тому, що Наталія Гончаренко звернулася до партії «Наш край» за допомогою і були оперативно задіяні юристи, справу вдалося виграти на користь жінки.
«Ми просимо всіх, хто знає про подібні випадки – повідомляти на гарячу лінію партії« Наш край ». Цю практику легалізованого грабежу соціально незахищених верств населення необхідно знищити у зародку», — підсумував співголова партії.
«Наш край» вимагає негайних пояснень від Міністерства внутрішніх справ, яке отримує сотні мільйонів гривень дотацій з ковідного фонду країни, але при цьому грабує пенсіонерів. Партія направила депутатські запити до Міністерства внутрішніх справ і буде вимагати притягнення до відповідальності винних у обдуренні і спробі грабежу Наталії Гончаренко та інших громадян України, які постраждали за аналогічних обставин.