Окупанти вивезли до Сімферополя щонайменше 72 мешканців Херсонської та Запорізької областей

3 месяца назад 0

Станом на березень 2024 року, Кримська правозахисна група (КПГ) верифікувала щонайменше 72 цивільних українців, яких Росія викрала з тимчасово захоплених частин Херсонської та Запорізької областей та вивезла до Сімферополя в окупованому Криму. Більшість із них росіяни утримують у СІЗО №2.

Про це у звіті КПГ щодо прав людини в Криму за січень-березень 2024 року.

"Зазвичай викрадених цивільних осіб утримують у СІЗО, створених після 2022 року в Сімферополі: СІЗО №2 та СІЗО №8", — зазначили правозахисники.

Після цього російські силовики роблять викрадених цивільних фігурантами кримінальних справ чи їх утримують без зв'язку з рідними та без правової допомоги.

"Кримінальні справи проти викрадених цивільних осіб, серед яких громадські активісти, волонтери та представники місцевої влади, розглядають "суди" в окупованому Криму, суди на території РФ (включно із військовими судами РФ) або "суди", створені на окупованих територіях після 24 лютого 2022 року", — додали у КПГ.

Крім того, за даними Кримської правозахисної групи, до мирних жителів застосовуються не тільки тортури, а й побиття на кожному пункті етапування з півострова на територію Росії.

Також правозахисники зазначили, що серед тих, кого окупанти вивезли до Криму з Херсонської й Запорізької областей, є Володимир Кривцун, Віталій Расторгуєв, Сергій Цигіпа, Артем Баранов та Ярослав Жук.