РФ використає «вибори» на окупованих територіях, щоб надати легітимності вторгненню — британська розвідка

5 месяцев назад 0

Російські окупанти використають "вибори" президента Росії на окупованих територіях України, щоб надати відчуття легітимності повномасштабному вторгненню.

Про це йдеться у повідомленні Міноборони Великої Британії.

У відомстві нагадали, що 1 грудня 2023 року ЦВК РФ оголосила, що голосування на президентських виборах у березні 2024 року Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей України.

Це сталося після того, як вони були включені до регіональних виборів у Росії у вересні 2023 року.

У британській розвідці зазначили, що як і у випадку з "регіональними виборами", майже напевно голосування на "президентських виборах" на окупованих Росією територіях не буде ані вільним, ані чесним.

Російська влада майже напевно бачить досягнення "правильних" результатів у цих регіонах як пріоритет, оскільки хоче створити враження легітимності вторгнення Росії. Російська адміністрація майже напевно використовуватиме методи, включаючи суттєві фальсифікації "виборів" і залякування виборців, щоб забезпечити перемогу Володимира Путіна в цих регіонах зі значною перевагою", 
— йдеться у звіті розвідки.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine – 17 December 2023.

Find out more about Defence Intelligence's use of language: ????????

— Ministry of Defence ???????? (@DefenceHQ) Рада Федерації призначила вибори президента РФ на 17 березня 2024 року. ЦВК РФ ухвалила постанову, за якою голосування відбуватиметься протягом трьох днів – з 15 по 17 березня 2024 року.

Що відомо про спробу анексії Росією тимчасово окупованих територій України 30 вересня 2022 року, Росія підписала "договори" про вхід чотирьох окупованих областей України у склад Російської Федерації. Підписання відбулося після низки фіктивних референдумів у регіонах, яке не визнали більшість країн світу.

Мешканці окупованих регіонів повідомляли, що місцева влада використовувала тактику залякування та погрози насильства, щоб змусити людей проголосувати на референдумах.

28 вересня Володимир Путін підписав документ, у якому оголосив державним святом окупацію Луганської, Донецької та частини Херсонської і Запорізької областей України.

29 вересня Міноборони Росії оголосило про початок призову жителів окупованих територій у рамках призову на військову службу, який проводиться двічі на рік.

Цього року Путін записав відеозвернення, в якому привітав жителів окупованих територій з річницею "возз'єднання".

"Рік тому, 30 вересня, відбулася визначальна, справді історична і кардинальна подія: були підписані угоди про приєднання до Російської Федерації чотирьох нових суб’єктів. Ми – один народ і разом все подолаємо, відповімо на будь-які виклики", – сказав Путін.