Російське радіомовлення на правобережжі Херсонщини: чи можливо цьому протидіяти

3 недели назад 0

Протидія російському телебаченню та радіомовленню можлива через інформування аудиторії й також на технічному рівні.

Про це на пресконференції розповів т.в.о. міністра культури та інформполітики України Ростислав Карандєєв, передають кореспонденти .

Блокування російського телебачення – це дорого, адже потрібно будувати високі інженерні споруди вздовж кордону України.

“Але в тих місцях, де ці вежі зможуть простояти якийсь хоча б час”, – додав Карандаєєв.

Він сказав, що згідно з даними української розвідки та висновками Міністерства Оборони, не має сенсу ставити такі конструкції на кордоні з Росією та прифронтових територіях. Через це одразу будуть “прильоти” і будуть страждати як люди, так і військові.

“Ми теж розуміємо з вами, що такий об'єкт висотою 60-70 метрів є достатньо великою мішенню і такий принцип неефективний”, – зазначив міністр.

Також він розповів, що боротися із російським радіосигналом легше. Наразі розробляється проєкт. Радіопередавачі дешевше ніж телевізійні та не потребують великого енергозабезпечення.

“Можна встановлювати передавачі невеликої потужності, буквально на 50-10- Вт”, – сказав Карандаєєв.

Окрім цього, їх можна розміщувати на вежах мобільного зв'язку або на висотних об'єктах. Це вже частково реалізується у Харківській області. Надалі їх планують встановлювати в прикордонних і прифронтових регіонах, де дістає російський радіосигнал. 

Ростислав Карандєєв розповів, що також ще одним методом протидії є знищення передавачів.

  • Раніше ГУР інформував, що представники незаконної влади на окупованих територіях Херсонської області вже встановили понад 200 базових станцій російського мобільного зв’язку.
  • Інститут вивчення війни повідомляв, що російська влада встановила 17 тисяч 735 комплектів супутникового телебачення “Руський мир”, які охоплюють понад 80 відсотків окупованої території Херсонської області.
  • У коментарі Медіаплатформі “Вгору” представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Херсонській області Сергій Мовчан казав, що очистити радіоефір від російського мовлення вдасться лише після деокупації лівобережжя Херсонщини.